BM: Gazze'deki açlıktan ölümler savaş suçu olabilir

BM İnsan Hakları Şefi Volker Turk, Gazze Şeridi'nde yaşanan açlıktan ölümlerin savaş suçu kapsamına girebileceğini ifade etti.

BM insan hakları şefi Cuma günü yaptığı açıklamada Gazze'nin kuzeyindeki kıtlığın "İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilen eylemlerin doğrudan sonucu olduğunu" söyledi ve "açlıktan ölümlerin savaş suçu teşkil edebileceğini" belirtti.

Volker Turk gazetecilere yaptığı açıklamada, küresel açlık gözlemcisinin raporuna atıfta bulunarak, "Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından bugün Gazze'de ilan edilen kıtlık, İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilen eylemlerin doğrudan sonucudur" dedi.

Turk "Açlığı bir savaş yöntemi olarak kullanmak bir savaş suçudur ve bunun sonucunda meydana gelen ölümler de kasten öldürme savaş suçu kapsamına girebilir" diye ekledi.

BM bağlantılı küresel açlık gözlemcisi Entegre Gıda Aşaması Sınıflandırması (IPC) tarafından dün Gazze'de ilk kez resmi olarak kıtlık ilan edildi.

IPC Cuma sabahı yayınladığı raporda Gazze Şehri ve çevresindeki kasabalarda, yerinden edilmiş yaklaşık 500 bin Filistinlinin yaşadığı bir bölgede kıtlık yaşandığını belirtti.

İsrail Mart ayından bu yana Gazze'ye gıda ve insani yardım girişine neredeyse tamamen abluka uyguluyor.

BM'ye göre Gazze Şeridi'ndeki beş yaş altı nüfusun tamamı, yani 320 binden fazla çocuk güvenli su, anne sütü ikamesi ve tedavi edici beslenme eksikliği nedeniyle akut yetersiz beslenme riski altında.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri