Bosna, 'yeni Ukrayna' mı olacak?

Rus milliyetçisi Gece Kurtları isimli grubun Bosna Hersek'de provokasyon gerçekleştirmesinden korkuluyor.

Rus motosikletçi grubunun 9 günlük "Rus Balkanları" isimli turda Bosna Hersek'e de uğrayacak olmaları endişe uyandırdı.

Gece Kurtları isimli grup bu hafta Bosna Hersek'teki yarı özerk Sırp Cumhuriyeti'ne geldi. Geliş amaçlarını ise "Rusya İmparatorluğu'nun Balkanlar'da bıraktığı kültüler etkileri araştırmak" olarak açıkladılar. Ancak birçok kişi grubun başka bir amacı olabileceği konusunda dikkatli.

Grup 2014 yılında Rusya'nın Ukrayna işgaline katıldıkları gerekçesiyle ABD tarafından yaptırıma tabi tutuldu.

Uzmanlar ise grubun Bosna Hersek'de bir iç çatışmayo tetiklemesinden endişe duyuyor.

Grup lideri Aleksander Zaldostanov Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada "Tur ben olsam da olmasam da devam edecek, bunu durduramazlar." şeklinde konuştu.

Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın olmalarından dolayı "Putin'in Melekleri" olarak da adlandırılan grubun, ayrılık konusunda bir referandum yapmakla tehditler savuran Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ile görüşmesi bekleniyor.

Merkezleri Doğu Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde olan grup Hristiyanlığın ve vatanseverliğin kendilerini motive ettiğini söylüyor. 

2016'da yayınlanan bir videoda grup üyelerinden birisi, "Askeriyeyle aynıyız. Motosiklet kulübünün fikri, ayrılan Rus topraklarını geri almak ve Moskova'ya bağlamaktır" dedi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Saraybosna'da hava kirliliği 'kırmızı' seviyede
Abdullah Azzam'ın dilinden: 1948'de Mescid-i Aksa'yı kurtaran Boşnak mücahidler
Bosna Savaşı'nın Hristiyan 'yabancı savaşçıları'

Haberler Haberleri