"Cihat grupları hakkında hiç olmadığı kadar istihbarata sahibiz"

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, istifasını sunduğu oturumda 'istihbarat başarısı' vurgusunda bulundu.

Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) James Clapper, İstihbarat Konseyi'nin düzenlediği oturum sırasında istifasını duyurdu. ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, istifasını sunduğunu ancak Barack Obama yönetimi sona erene kadar görevinde kalacağını açıkladı. Clapper, ABD'de 8 Kasım'da yapılan başkanlık seçimi öncesi Rusya'yı doğrudan, Donald Trump'ın seçimi kazanması için çaba harcamakla suçlamıştı.

Clapper yazılı ifadesinde şu vurguda bulundu:

1970'lerin sonundan itibaren beri ivme kazanan 'şiddet içeren aşırılık' ile birlikte, gruplara, üyelere ve güvenli sığınaklara karşı tarihte hiç bir zaman aralığında olmayacak kadar daha çok analiz ve istihbarat toplandı. IŞİD, El Kaide ve Suriye,Pakistan, Afganistan ve Yemen'deki bağlantıları, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş-Şebab ve Kudüs Güçleri, Hizbullah ve diğer partnerleri ile Ortadoğu'da etkisini arttırmaya devam eden, terörizmin en büyük devlet sponsoru İran. 

Şu açık ki, Clapper'in açıklamasında bahsettiği "şiddet içeren aşırık" ile cihat yanlılarını kastediyor. IŞİD ve El Kaide madalyonun Sünni tarafını oluştururken, İran rejimi ise Şii tarafına öncülük ediyor.

Clapper'in açıklamasında özellikle El Kaide'nin 'bağlantılarına' yaptığı vurgu dikkat çekiyor. El Kaide'nin, 11 Eylül 2001 saldırıları sonrası on beş yıldan fazla süre geçmesine rağmen kendisine bağlı uluslararası ağını koruması ABD için bir tehdit teşkil ediyor.

17 istihbarat kuruluşunu kapsıyor

Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, 11 Eylül'ün ardından istihbarat birimleri arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi amacıyla kuruldu ve çatısı altında Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA), Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) dahil 17 farklı istihbarat kuruluşu bulunuyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri