"Clinton 3. Dünya Savaşı'na sebep olabilir"

Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump, ABD dış politikası ve başkanlık seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Clinton ve Obama'yı eleştirdi.

ABD'nin Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump, Demokrat Hillary Clinton'un Suriye ile ilgili planının, nükleer silaha sahip Rusya askeri kuvvetleri ile çatışma olasılığı taşıdığı için "3. Dünya Savaşı"na sebep olabileceğini söyledi.

 

Genel olarak dış politikaya odaklanan bir röportajda Trump IŞİD'i mağlup etmenin Beşşar Esed'i görevden ayrılmaya ikna etmekten daha öncelikli olduğunu ve ABD politikası için daha uzun vadeli bir önem arz ettiğini belirtti.

 

"Birlik olursak kaybetmeyiz"

Trump, Clinton'un Rusya Devlet Başkanı Putin'i şeytanlaştırdıktan sonra onunla nasıl müzakere edebileceğini sorguladı. Barack Obama'yı, ABD'nin yeni devlet başkanı Rodrigo Duterte yönetimindeki Filipinler ile ilişkilerini krize sokmakla suçladı. Cumhuriyetçilerin kendi adaylığının arkasında bir bütün olarak duramamasından yakındı ve parti liderleri kendisini desteklerse seçimi kolayca kazanacağını ifade etti : "Partimiz birlik olursa bu seçimi Hillary Clinton'a kaybetmeyiz."




"3. Dünya Savaşı'na sebep olabilir"

Suriye iç savaşı ile ilgili Trump, Clinton'un çatışmaya çözmeye yönelik saldırgan tavrının ABD'yi bir dünya savaşına sürükleyebileceğini iddia etti. Clinton Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve sivilleri korumak için güvenli bölgeler kurulması çağrısı yapmıştı. Bazı analistler bu bölgeleri korumanın ABD'yi Rus jetleriyle doğrudan bir çatışmaya çekebileceğinden endişe ediyor.

 

Trump "Yapmamız gereken şey IŞİD'e odaklanmak. Suriye'ye odaklanmamalıyız. Eğer Hillary Clinton'u dinlersek bu Suriye'de 3. Dünya Savaşı ile son bulacak" şeklinde konuştu. Donald Trump "Artık Suriye ile savaşmıyorsunuz, artık Suriye, Rusya ve İran ile savaşıyorsunuz, anlıyor musunuz? Rusya nükleer silaha sahip bir ülke. Yani, sadece konuşan ülkelere karşı nükleer çalışma yürüten bir ülke.

 

Trump'ın bu gibi eleştirilerine rağmen, Cumhuriyetçi ve Demokrat güvenlik uzmanları Trump'ın "başkomutan" olmaya uygun olmadığını dile getiriyor.

 

Clinton'un sözcüsü Jesse Lehrich Trump hakkında "bir kez daha Putin'i papağan gibi tekrarlıyor ve Amerikalıların korkularına oynuyor. IŞİD'i mağlup etmek veya Suriye halkına yardım ulaştırmak ile ilgili kendisine ait herhangi bir plan da yok" ifadelerini kullandı.

 

Trump, Esed'in üç yıl öncekinden çok daha güçlü olduğunu ve Esed'in gitmesinin IŞİD'in mağlup edilmesinden daha az öneme sahip olduğunu söyledi. "Bana göre Esed ikinci planda" şeklinde konuştu.

 

"Obama golfe odaklanmış"

 Rusya ile ilgili ise Trump, Clinton'un Dışişleri Bakanı olduğu zaman ABD Rusya ilişkilerini ele alışına yönelik eleştirilerde bulundu ve Clinton'un Putin'e karşı sert tavrının "başkanlık seçimini kazanırsa nasıl geri dönecek ve şeytanlaştırdığı bu adamla görüşecek?" sorularını artırdığını söyledi.

 

Filipinler ile ilişkilerdeki krize de değinen Trump Obama'yı tenkit etti. ABD Başkanı Obama'nın "dünya liderleriyle meşgul olmaktansa golf oyununa odaklanmak istediğini" ifade etti.

 

Göreve geldiği andan beri Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucuya karşı şiddet kullanarak sürdürdüğü mücadelenin eleştirilmesini reddetti, Obama'ya yönelik ağır bir küfür içeren ifadeler kullandı ve ABD'ye ülkesine "tasmalı bir köpekmiş gibi" muamele etmemelerini söyledi. Obama yönetimi iki ülkenin yakın dostlar olarak kalabileceğini açıklamıştı. Trump, Duterte'nin son yorumlarının "ABD'ye saygının azaldığını" gösterdiğini belirtti.

 

ABD seçimlerine az bir süre kala Trump'ın oy oranı Clinton'un oy oranından daha aşağıda seyrediyor. Kırılmalara ve dış etkilere oldukça açık olan bu oy oranlarının, seçimlerin gerçekleştirileceği 8 Kasım'a kadar nasıl değişeceği ve yeni ABD başkanının dünya siyasetinde ABD'yi nasıl bir konuma sürükleyeceği merak konusu.

 

Kaynak: Reuters ve Mepa News

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri