Darbenin Bahanesi IŞİD Olacaktı

Fethullah Gülen'in yaptığı açıklama, olası bir darbenin uluslararası meşruiyetinin nasıl sağlanacağını gözler önüne serdi.

15 Temmuz 2016 tarihinde Fethullah Gülen'e bağlı asker içindeki bir yapılanma tarafından gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminin şifreleri çözülmeye devam ediyor. Başarısız darbe girişimi sonrası Fethullah Gülen tarafından yapılan açıklama, grup yanlısı internet sitelerinde dolaşıma sokuldu. Açıklamada Fethullah Gülen, AK Parti hükümetinin IŞİD'i desteklediğine ve örgüt üyelerini Avrupa ülkelerine göndererek eylemler yaptırdığına dair iddialar öne sürüyor. Gülen'in bu açıklamaları, girişimin başarılı olması durumunda askeri darbenin uluslararası meşruiyetinin bu söylem üzerinden sağlanmaya çalışılacağını ortaya koyuyor. 

Türkiye yakın dönemde IŞİD'in ve PKK'nın kanlı saldırılarına sahne olmuş, yapılan bombalı araç ve intihar saldırılarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti. Başarısız darbe girişimi öncesi ülkede sıklaşan bombalı eylemler, akıllara Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan tecrübeleri getirdi. 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 darbesi öncesi darbe destekçisi gruplar tarafından toplumsal bir kaos oluşturulmuş ve darbeye uygun ortam hazırlanmıştı. Hatta yakında dönemde 12 Eylül darbesinin yargılandığı davada ilgili iddianameyi hazırlayan Savcı Kemal Çetin, darbe öncesindeki olayları ve katliamları sıralayarak, "terör olaylarının, ülkeyi kaosa sürükleyerek, askeri darbeye zemin hazırlamak isteyen güçler tarafından çıkarıldığı anlaşılıyor" yorumunu yapmıştı. 

Fethullah Gülen'in açıklamaları, darbeci örgütlenme tarafından istihbarat zafiyeti ile darbe ortamı oluşturularak ve uluslararası meşruiyetin bu yolla sağlanmak istendiği yorumlarına neden oldu:

 

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri