El Kaide BM üssüne yaptığı saldırının görüntülerini paylaştı

Nusret El İslam ve'l Muslimin Cemaati isimli El Kaide kolu, Mali'nin kuzey şehri Timbuktu'da BM askeri güçlerini havan topları ile hedef almıştı.

Kuzey Mali'de cihat yanlısı grupların birleşmesi ile kurulan 'Nusret El İslam ve'l Muslimin Cemaati' (NİMC) adlı grup, Birleşmiş Milletler (BM) askeri gücünün kontrolündeki Timbuktu havaalanını havan topları ile hedef aldığı anların video görüntüsünü paylaştı.

 

Söz konusu saldırıda  4 BM gücü ve 3 Mali hükümeti askeri yaralanmıştı. 

2013 yılında ülkenin kuzeyinde büyük bir ayaklanma başlatan Ensaruddin, El Murabitun ve İslami Mağrip El Kaidesi gibi cihat yanlısı gruplar ülkenin yarıya yakınını ele geçirmişti.

Gelişme üzerine Fransa, eski sömürgesi olan ülkeye müdahale etmekte gecikmemiş, askeri müdahaleye BM Barış Gücü askerleri de destek vermişti. 

Petrol savaşlarından uranyum savaşlarına

“Terörle mücadele” adıyla yürütülen bu savaş, uluslararası ilişkiler ve bölge uzmanları tarafından 'Fransız emperyalizminin' bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Mali’nin çöllük kuzeyinde ve komşu ülkelesi Nijer'de zengin uranyum yatakları bulunuyor. Nijer şu anda dünyanın dördüncü uranyum üreticisi. Enerji üretiminde nükleere çok yüksek bir bağımlılığı olan Fransa’ya bu bölgeden uranyum tedarikinin üçte biri sağlanıyor.  

"Fransız müdahalesi bitti anda, cihat yanlıları tekrar hakimiyet kurar"

Fransa müdahalesinin yaşandığı 2013 yılından beri El Kaide Mali'de 'Batılı' hedeflere çok sayıda saldırı düzenledi ve bu saldırıların çoğu kuzey bölgelerde meydana geldi.

Bölge gözlemcileri -2017 yılında- Kidal'de 21, Gao'da 15 ve Timbuktu'da 13 saldırı rapor ederken, ülkenin orta ve güney bölümlerinde bu sayı 38 oldu. 2015 yılından itibaren saldırıların güneye doğru sıçrama eğilimi gösterdiği belirtiliyor.

Long War Journal analistlerinin derlediği rapora göre; El Kaide, 2015 yılında güney ve orta Mali'de en az 30 saldırı düzenledi. 2016 yılında ise en az 58 saldırı kaydedildi ve 2017 yılında bu sayının aşılması bekleniyor.

Mali'de 2017 yılında -şimdiye kadar- 51 saldırı rapor edilirken, bu saldırılarda en fazla Mali hükümet güçleri, ardından BM güçleri ve son olarak Fransız güçleri hedef alınıyor.

Aynı raporda, geçen sene Batı Afrika'da 250'nin üzerinde El Kaide bağlantılı saldırı  düzenlendiği, bu sene de bu sayının korunacağı beklentisi belirtilirken, örgütün bölgedeki aktivitesinin yayılarak devam ettiği vurgulanıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hazırladığı Mali raporuna da değinilen çalışmada, "Fransız destekli operasyon bittiği anda İslamcılar, yerleşim yerlerini hemen ele geçirecektir" ifadesine yer veriliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri