Erdoğan Al Jazeera'ya konuştu: Suriye, Gazze ve Libya'yı yalnız bırakmayacağız

Erdoğan, Al Jazeera'ya verdiği röportajda Mekke Anlaşması'nın diğer ülkelere de açık olduğunu belirtti. Türkiye'nin Suriye ve Gazze'yi yalnız bırakmayacağını söyleyen Erdoğan, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan savunma anlaşmasına Mısır'ın da katılabileceğini söyledi.

Erdoğan, Al Jazeera'ya verdiği özel röportajda, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Anlaşması'nın gelecekte başka ülkelerin katılımına açık olduğunu belirtti.

Anlaşmanın, taraflardan birinin dış saldırıya uğraması halinde diğer ülkelerin ortak adım atmasını öngördüğünü ifade eden Erdoğan, anlaşmanın dünyaya önemli bir mesaj verdiğini söyledi.

Erdoğan, Mısır'ın da anlaşmaya dahil olmasının mümkün olduğunu belirtti.

"Hürmüz'ün açılmasına öncelik veriyoruz"

Bölgesel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Hürmüz Boğazı'ndaki gerilime de değindi.

Türkiye'nin önceliğinin Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması olduğunu belirten Erdoğan, boğazın kapalı kalmasının hiçbir tarafın çıkarına olmadığını söyledi.

Erdoğan ayrıca, bölgedeki savaşın sona erdirilmesine yönelik girişimlerde Katar'ın önemli bir arabuluculuk rolü üstlendiğini ifade etti.

"Suriye'yi yalnız bırakmayacağız"

Suriye'deki gelişmelere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'yi yalnız bırakmayacağını söyledi.

Türkiye'nin Suriye'nin istikrarını desteklemek için elinden geleni yapacağını belirten Erdoğan, önümüzdeki dönemde Suriye'yi ziyaret edeceğini ifade etti.

Erdoğan, Suriye'deki Kürtlerin de barış ve istikrardan payını alacağını belirterek, Türkiye'nin bölgedeki Kürtlerle ilişkilerini güçlendirmeye ve haklarını korumaya devam edeceğini söyledi.

"Gazze'yi yalnız bırakmayacağız"

Gazze'ye ilişkin değerlendirmesinde ise Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'yi yalnız bırakmayacağını ve bölgeye destek vermek için gereken her şeyi yapacağını belirtti.

Erdoğan, Hamas'ın üzerine düşen yükümlülükleri samimiyetle yerine getirdiğini savunurken, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.

Lübnan'daki gelişmelere de değinen Erdoğan, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının Türkiye açısından ciddi endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Erdoğan, son Türkiye ziyareti sırasında ABD Başkanı Donald Trump ile Lübnan'daki savaşın sona erdirilmesi gerektiğini görüştüğünü belirterek, Washington'ın bu sürecin durdurulmasında önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

Sudan ve Libya mesajı

Erdoğan, Türkiye'nin Sudan'a yönelik desteğinin devam edeceğini de belirtti. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan ile ilişkilerin iyi olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin Libya'yı da yalnız bırakmayacağını söyledi.

AB üyeliği öncelik değil

Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Avrupa'nın Türkiye'yi birliğe almak konusunda istekli görünmediğini söyledi.

Türkiye'nin AB'ye katılımının şu aşamada bir öncelik olmadığını belirten Erdoğan, böyle bir durumda kaybedenin Avrupa olacağını ifade etti.

F-35 mesajı

Erdoğan ayrıca ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmelerinde F-35 savaş uçakları konusunda bir söz aldığını belirtti.

Erdoğan, Trump'ın verdiği sözün yerine getirilmesini beklediğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri