Esed rejimi Doğu Guta'da Hristiyan mezarlarını yağmaladı

Fotoğraflar, gömülü değerli eşyaları çalmak için rejim birliklerinin mezarları nasıl yağmaladını gözler önüne seriyor.

The New Arab ajansı Şam rejimi askerleri ile alakalı özel fotoğraflar yayınladı. Suriye'nin Harasta yerleşkesinde rejim askerleri Hristiyanlara ait mezarlardaki ziynet eşyalarını yağmaladı. Mücevherattan altın dişe kadar yağmalanan mezarlardan çok özel görüntüler var.

Harasta Şam'ın kuzeydoğusunda Doğu Guta'da bulunuyor.

Kasaba, yaklaşık beş yıl Esad rejiminin kontrolü altındaydı. Kilise ve belediye yetkililerine göre, mezarlar değerli eşyalar aramak üzere kazılmıştı.

Harasta'daki Aj Ajami mahallesini rejimin elinden aldıktan sonra muhalifler, daha önce bölgeyi elinde bulunduran rejim birliklerinin mezarları yağmaladığını keşfetti.

Tabutlar açılmıştı ve geleneksel olarak Suriyeli ailelerin yanına gömülmüş altın ve mücevher de dahil olmak üzere değerli eşyaların hiçbirinden eser bulunamadı.

Ayrıca, altın dişlerin çoğu açık kalmış ağızlardan zorla çekilerek alınmış cesetlerin ağızları paramparça bırakılmış.

Hıristiyanlar daha önce Harasta'da yaklaşık 35 bin kişiydi.  Bu rakam bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i  ancak çoğu, rejim ve muhalif güçler arasındaki şiddetli savaşın başlamasının ardından beldeden göç ettiler.

Kilise yetkilileri de, mezarlardan tüm değerli eşyaların çalındığını doğruladı.

Suriyeli muhalif gruplar, Ocak ayında Askeri Araçlar İdaresi üssü de dahil olmak üzere Harasta'nın kontrolünü ele geçirdi. Kasabanın yerel meclisi daha sonra rejimin mezar hırsızlığını keşfetti.

Kent konseyi başkanı Hüsam-ı Beiruni, New Arab'a rejim güçlerinin 300'den fazla Hristiyan mezarı açtığını ve değerli taş ve mücevherleri çaldığını, mezarlara ve cesetlere ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Beiruni Hristiyanların bu beldeyi terk etmeden evvel 100 yıldır burada olduklarını aktardı. Ayrıca Harasta'daki diğer hasar gören tarihi yapılar gibi bu mezarların restore edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını aktardı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Doğu Guta'da tahliye bekleyen bin hasta var
Hayatta kalmak için kaz: Doğu Guta'nın yer altı tünelleri
Esed rejimi halen 'Sünni' elitler tarafından destekleniyor

Haberler Haberleri