Etiyopya: Savaş sürerken diplomatik gelişmeler hızlanıyor

ABD Etiyopya'da savaşın sona ermesi çağrısı yaparken bu çağrıdan rahatsız olan Etiyopya yönetimi kendi şartlarını sunmaya hazırlanıyor.

Etiyopya, İrlanda'nın Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki diplomatik personeline sınır dışı kararı verdi. İrlanda'nın Tigraylı isyancıları diplomatik olarak desteklediğini öne süren Etiyopya merkezi yönetimi, Addis Ababa'daki İrlanda büyükelçiliğindeki 6 diplomattan 4'ünün sınır dışı edilmesine karar verdi. 

İrlanda bu kararla ilgili üzüntüsünü açıklarken kendilerinin de genel olarak Avrupa Birliği'nin de Etiyopya politikasının tutarlı olduğunu savundu.

ABD'den açıklama

Diğer taraftan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü "Etiyopya'daki çatışmayı durdurmak için tek seçeneğin diplomasi olduğunu ve mevcut savaşın çözüm getirmeyeceğini" belirtti. ABD'yi Tigraylı isyancılara destek vermekle suçlayan Etiyopya merkezi yönetimi ise bu açıklamayı da ABD'nin isyancılara delili olarak gördü.

Etiyopya merkezi yönetiminin barışın sağlanabilmesi için Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin Addis Ababa yönünde ilerlemekten vazgeçmesini, Amhara bölgesinden çıkıp Tigray bölgesine çekilmesini şart olarak sunacağı belirtiliyor.

Mevcut hükümetin Etiyopya'nın başında olmasını varlığına tehdit olarak gören Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin ise askeri açıdan kazanan taraf iken bu şartı kabul etmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Tigray Savaşı (2020-)

Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.

5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.

Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.

Tigray bölgesine komşu olan Amharalar, tarihi düşmanlığın ve 1991-2019 döneminde Amharaların yönetimden dışlanmasında Tigrayların başat rol oynamasının etkisiyle hareket etti. Bu paralelde, bu savaşa merkezi yönetimden ayrı olarak farklı milis gruplara katılıp Tigray bölgesine saldırıya geçtiler.

Derg rejimine karşı mücadelede Tigray Halk Kurtuluş Cephesi ile müttefik olan Eritre Halk Kurtuluş Cephesi de 1998-2000 Etiyopya-Eritre Savaşı'yla başlayan Tigray-Eritreli düşmanlığının tesiriyle bu savaşta Etiyopya merkezi yönetimini destekledi, hatta Tigray bölgesine yönelik saldırılara Eritre ordu güçleri de katıldı.

Cibuti ve etkinliği çoğunlukla başkenti Mogadişu ile sınırlı kalan resmi Somali yönetimi de bu savaşta Etiyopya'ya desteklerini açıkladılar.

Tigrayların bu savaşta lojistik desteğinde kilit role sahip olabilecek Eritre'nin bu tavrı savaşın, savaşa teknik açıdan iyi hazırlanan genel bir seferberlik yapan Tigraylar aleyhine gelişmesinde en büyük sebep oldu.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi Mayıs 2021 itibariyle bölgenin çoğunda alan hakimiyetini kaybetti ve bu bölgelerde gerilla taktiğine dayanan askeri operasyonlar gerçekleştirmeye başladı.

Tigray'da yaşanan bu çok şiddetli çatışma döneminde 300 binden fazla asker ve milisin karşı karşıya geldiği tahmin ediliyor.

Bu askeri yoğunluk ve halka karşı işlenen katliamlar nedeniyle Kasım 2020-Kasım 2021döneminde bu savaşta 60-80 bin kişinin öldüğü, Tigray Savaşı'nın 2021'in en kanlı savaşı haline geldiği tahmin ediliyor.

2021 yazında Etiyopya merkezi yönetim ordusunu Tigray Bölgesi'nde yenip bölgenin merkezi Mekelle şehrini yeniden ele geçiren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, taleplerinin tümünü kabul ettirebilmek ve mevcut Etiyopya Hükümeti'ni devirebilmek için Amhara Bölgesi'ne girdi ve bu bölgede tüm Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri