İran: ABD ile anlaşmaya çok yakındık

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İslamabad’daki görüşmelerde ABD ile anlaşmaya “santimler kala” müzakerelerin çöktüğünü söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılan görüşmelerde tarafların anlaşmaya çok yaklaştığını ancak müzakerelerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Arakçi, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada İran’ın savaşın sona erdirilmesi amacıyla ABD ile görüşmelere “iyi niyetle” katıldığını belirtti.

“İran, savaşı sona erdirmek için ABD ile iyi niyetle müzakere etti” diyen Arakçi, tarafların anlaşmaya “birkaç adım” mesafede olduğunu ifade etti.

Ancak bu aşamada ABD tarafının tutumunun değiştiğini öne süren Arakçi, “maksimalist talepler, sürekli değişen şartlar ve abluka” ile karşılaştıklarını söyledi.

Tarihi görüşmeler sonuçsuz kaldı

İslamabad’da hafta sonu gerçekleştirilen görüşmeler, ABD ile İran arasında son yılların en kapsamlı doğrudan diplomatik temaslarından biri olarak görülüyordu.

Yaklaşık 21 saat süren görüşmeler, tarafların nükleer program, yaptırımlar ve Hürmüz Boğazı’nın statüsü gibi konularda anlaşamaması nedeniyle sonuçsuz kaldı.

Taraflar birbirini suçladı

ABD yetkilileri İran’ın nükleer programına ilişkin kısıtlamaları kabul etmediğini belirtirken, Tahran ise Washington’un taleplerini “maksimalist” olarak nitelendirdi.

Arakçi açıklamasında “iyi niyet iyi niyet doğurur, düşmanlık ise düşmanlık getirir” ifadelerini kullanarak ABD’yi müzakereleri zorlaştırmakla suçladı.

Uzmanlar, görüşmelerin başarısız olmasının kırılgan ateşkesi riske atabileceğini ve bölgedeki gerilimi yeniden artırabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Trump: İran müzakereye dönmese de umurumda değil
ABD ve İran bir kez daha müzakere masasına oturacak mı?

Haberler Haberleri