İran Hürmüz'de BAE'ye ait petrol tankerlerini vurdu

İran'ın Hürmüz Boğazı'nda BAE'ye ait iki petrol tankerini vurduğu bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı'nda iki petrol tankerinin İran seyir füzeleriyle vurulması sonucu, mürettebattan Hindistanlı bir kişinin öldüğünü, 8 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Bakanlık, Mombasa ve Al Bahiyah adlı tankerlerin boğazın güney şeridinde, Umman kara sularındayken hedef alındığını belirtti.

Bakanlığa göre yaralanan 8 kişiden 4'ünün durumu ağır. Yaralılardan 6'sı Hindistan, 2'si Ukrayna vatandaşı.

Saldırılar, gemilerde yangın çıkmasının ardından iki tankerde de maddi hasara yol açtı. Bakanlık, yangınların kontrol altına alındığını bildirdi.

Bakanlık, "açık bir saldırı" olarak nitelediği olayı kınadı ve BAE'nin "bu saldırıya karşılık verme konusunda hakkını saklı tuttuğunu" belirtti.

İran Devrim Muhafızları salı günü yaptığı açıklamada, "Hürmüz Boğazı'nda tekrarlanan uyarıları dikkate almayan, navigasyon sistemlerini kapatan ve mayınlı güzergahtan geçmeye çalışan iki süper tankerin vurularak devre dışı bırakıldığını" söyledi.

Devrim Muhafızları açıklamasında ABD'yi, "gemileri yasa dışı bir rotayı kullanmaya teşvik etmekle" suçladı ve "saldırgan düşmanla iş birliğinin yalnızca hasara, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasında gecikmelere ve küresel bir enerji krizine yol açacağını" savundu.

Ayrı olarak Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları (UKMTO) ajansı, salı günü Umman'ın Kalhat bölgesinin 40 deniz mili kuzeydoğusunda seyreden bir tankerin vurulduğunu açıkladı.

Son saldırılar taraflar arasında gerilimin yükseldiği bir süreçte gerçekleşti.

ABD ordusu pazartesi günü İran'a karşı üst üste üçüncü gece saldırılar düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump ise İran deniz taşımacılığına yönelik ablukayı yeniden uygulamaya koydu ve "Hürmüz Boğazı'nı korumak için" yüzde 20 ücret alınmasını önerdi.

İran ise "ABD'nin Hürmüz'ün geleceğini belirlemede hiçbir rolü olmadığını ve müdahale etmesine izin verilmeyeceğini" vurguladı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri