İran ile İngiltere arasında "Devrim Muhafızları" gerilimi

İran, İngiltere'nin Devrim Muhafızları'nı "güvenlik tehdidi" olarak ilan etmesini kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı salı günü, İngiltere'nin İran Devrim Muhafızları'nı güvenlik tehdidi olarak tanımlama kararını kınadı ve bu adımı "temelsiz" ve "sorumsuz" olarak nitelendirdi.

Bakanlık, Devrim Muhafızları'nın İran Silahlı Kuvvetleri'nin resmi bir parçası olduğunu söyledi ve İngiltere'yi "bir devlet kurumunu hedef alarak uluslararası hukuku ihlal etmekle" suçladı.

İngiltere pazartesi günü, yabancı devletlerin gözetleme ve sabotaj gibi faaliyetler için vekil unsurlar kullanmasını engellemeyi amaçlayan yeni yetkiler kapsamında Devrim Muhafızları'na ve onunla bağlantılı bir gruba desteği yasaklamıştı

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood söz konusu kararı duyurdu.

Devrim Muhafızları İngiltere'de ölüm tehditleri, saldırılar ve sindirme eylemleriyle bağlantılı olarak gösteriliyordu.

Parlamentoya sunduğu yazılı açıklamada Mahmood, Devrim Muhafızları'na yönelik olumlu görüş belirtmekten yapıya yardım etmeye kadar uzanan desteğin artık 14 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek bir suç olacağını ifade etti.

Ayrıca ülkede İsrail bağlantılı hedeflere saldırılar düzenlemekle suçlanan Devrim Muhafızları bağlantılı Ashabu'l Yemin İslami Hareketi de yasaklandı.

Devrim Muhafızları'nın İngiltere'de Yahudi ve İsrailli topluluklarla bağlantılı yerlere yönelik 7 saldırıyı yönlendirdiğine inanılıyor.

Yeni yetkileri duyuran Başbakan Keir Starmer, "İngiltere'nin, sokaklarımızda korku, ayrılık ve şiddet yaymak isteyen devletler için bir oyun alanı olmasına asla izin vermeyeceğiz." dedi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri