İran Trump'ın müzakere iddialarını reddederek İsrail'e yeni füze saldırıları düzenledi

İran’ın İsrail’e düzenlediği yeni füze saldırıları, ABD’nin enerji altyapısını hedef alma planını ertelemesinin ardından gerçekleşti.

İsrail ordusu, İran’ın ülkeye yönelik çok sayıda balistik füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Saldırılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın enerji altyapısını vurma tehdidini diplomatik temaslar nedeniyle ertelemesinin ardından geldi.

İsrail ordusuna göre füzeler ülkenin çeşitli bölgelerinde hava saldırısı sirenlerinin çalmasına yol açarken, Tel Aviv dahil bazı kentlerde hava savunma sistemlerinin önleme faaliyetleri sonucu patlama sesleri duyuldu.

İsrail'in kuzeyindeki bir saldırıda, önlenen füzelerden düştüğü belirtilen parçalar bazı evlerde hasara neden oldu. Can kaybı bildirilmedi.

Trump, pazartesi günü Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, ABD ile İran arasında Orta Doğu’daki çatışmaların tamamen sona ermesine yönelik “çok iyi ve verimli” görüşmeler yapıldığını belirterek İran’ın enerji şebekesine yönelik planlanan saldırıyı beş gün ertelediğini duyurdu.

Açıklamanın ardından küresel piyasalarda hisse senetleri yükselirken petrol fiyatları 100 doların altına geriledi.

Ancak İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile herhangi bir müzakere yapılmadığını savunarak bu iddiaları yalanladı. Kalibaf, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, söz konusu haberlerin finans ve petrol piyasalarını manipüle etmeye yönelik olduğunu ileri sürdü.

İran Devrim Muhafızları Ordusu da ABD hedeflerine yönelik yeni saldırılar başlattıklarını açıklarken Trump’ın açıklamalarını “psikolojik operasyon” olarak nitelendirdi.

Öte yandan küresel piyasalardaki iyimserlik kısa sürdü. Çelişkili açıklamaların ardından petrol fiyatları yeniden yükselişe geçti. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4’ten fazla artarak 104 dolar seviyesine çıkarken ABD ham petrolü de benzer oranda değer kazandı.

Trump, ABD’li yetkililerin İranlı üst düzey bir isimle temas kurduğunu ve görüşmelerin devam edeceğini ileri sürerken, Avrupalı bir yetkili iki ülke arasında doğrudan müzakerelerin olmadığını, mesajların Mısır, Pakistan ve Körfez ülkeleri üzerinden iletildiğini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Trump ile görüştüğünü ve İsrail’in İran ile Lübnan’daki saldırılarını sürdüreceğini açıkladı. Bununla birlikte Trump’ın, askeri kazanımların diplomatik bir anlaşma yoluyla hedeflere ulaşmak için kullanılabileceğine inandığını ifade etti.

İran Dışişleri Bakanlığı da gerilimi azaltmaya yönelik girişimlerin sürdüğünü, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin Ummanlı mevkidaşıyla Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeleri görüştüğünü duyurdu.

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından Tahran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğini fiilen kısıtladığı, savaşta şu ana kadar 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri