Filistinli Mahkumlar Kulübü, İsrail'in Gazze'deki soykırım savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana Doğu Kudüs de dahil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da yaklaşık 22 bin Filistinlinin gözaltına alındığını bildirdi.
Bu seviye, iki buçuk yıl içinde tutuklamalarda benzeri görülmemiş bir artışa işaret ediyor.
Bu sayıya Gazze'de gözaltına alınan binlerce kişi ya da İsrail vatandaşı Filistinlilerin tutuklanması dahil değil.
Ramallah merkezli hak örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, baskınların endişe verici bir şekilde arttığını belirtti.
Sadece Çarşamba akşamı ile Perşembe sabahı arasında aralarında dört kadın ve bir çocuğun yanı sıra eski tutsakların da bulunduğu en az 40 Filistinli gözaltına alındı.
Grup, İsrail güçlerinin tutuklamalar sırasında şiddetli darp, tutukluların ve ailelerinin sistematik olarak korkutulması, evlerin tahrip edilmesi ve araçlara, nakit paraya ve altın takılara el konulması gibi ihlallerle suçladı.
Altyapının zarar gördüğü, aile evlerinin yıkıldığı ve mahkumlara baskı yapmak amacıyla akrabalarının rehin alındığı dile getirildi.
Bazı tutsakların canlı kalkan olarak kullanıldığı ve baskınlar sırasında infazlar gerçekleştirildiği dile getirildi.
Grup, bu gözaltınların "Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini genişletmek için kılıf olarak kullanıldığı" uyarısında bulundu.
İsrailli insan hakları grubu B'Tselem geçen ay yayınladığı bir raporda bazı İsrail hapishanelerini "işkence kampları" olarak tanımlamış, cinsel, fiziksel ve psikolojik istismar, kasıtlı aç bırakma ve tıbbi bakımdan mahrum bırakmayı belgelemişti.
B'Tselem'e göre Ekim 2023'ten bu yana en az 84 Filistinli tutsak İsrail gözetiminde hayatını kaybetti.
Kaynak: Mepa News