Gazze Şeridi'nde İsrail ordusunun düzenlediği saldırılar ve açtığı ateş sonucu 3 Filistinli hayatını kaybetti, 9 kişi yaralandı.
Gazze'deki İsrail saldırıları sürerken, Hamas heyeti, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile ateşkes sürecini görüştü.
Tıbbi kaynaklar, Han Yunus'un kuzeyindeki Hamad konutları bölgesinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından vurulan 28 yaşındaki Ali Yasir el Adini'nin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Gazze'nin orta kesimindeki Zuveyde beldesinde ise İsrail'e ait bir insansız hava aracının sivillerin bulunduğu bir noktayı hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, diğer 5'i yaralandı.
Deyr el Belah'taki El Aksa Şehitleri Hastanesi kaynakları, saldırıda 47 yaşındaki Hamis Mahmud Cuveyfil'in öldüğünü ve 5 kişinin yaralandığını açıkladı.
Yaralı sayısı artıyor
Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içinde İsrail saldırılarında 8 kişinin yaralandığını duyururken, enkaz altında ve ulaşılması güç bölgelerde çok sayıda kişinin bulunduğunu belirtti. Bakanlık, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin birçok noktaya ulaşamadığını, bu nedenle gerçek can kaybı ve yaralı sayısının daha yüksek olabileceğini ifade etti.
Öte yandan İsrail ordusu, ateşkesin yürürlükte olmasına rağmen son günlerde Gazze'de 5 Filistinliyi öldürdüğünü doğruladı. İsrail, söz konusu kişilerin "İsrail askerlerine yönelik saldırı planladığını" öne sürdü.
İsrail ordusu ayrıca Gazze'nin kuzeyi ve güneyinde kontrolü altındaki bölgelerde bina ve altyapı tesislerini yıkmayı sürdürdü. Han Yunus'un güney kesimleri de İsrail topçu birliklerinin bombardımanına maruz kaldı.
Hamas ile İbrahim Kalın arasında görüşme
Siyasi cephede ise Hamas liderlerinden oluşan bir heyet, MİT Başkanı İbrahim Kalın ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Hamas'tan yapılan açıklamaya göre görüşmelerde, Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının sürmesi ve İsrail'in ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi ele alındı.
Heyete Hamas Şura Konseyi Başkanı Muhammed Derviş'in yanı sıra Hamas'ın yurt dışı lideri Halid Meşal, Gazze sorumlusu Halil Hayya ve Batı Şeria sorumlusu Zahir Cabarin katıldı.
Hamas heyeti, ateşkes sürecinin seyri ve İsrail'in devam eden saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulunurken, günlük ihlallerin anlaşmanın sonraki aşamalarına ilişkin müzakereleri zorlaştırdığını belirtti.
Açıklamada Hamas'ın ateşkes anlaşmasına bağlılığını sürdürdüğü vurgulanırken, Türkiye, Mısır ve Katar'ın arabuluculuk çabalarından övgüyle söz edildi.
Heyet ayrıca uluslararası topluma çağrıda bulunarak, İsrail'in saldırıları ve ateşkes anlaşmasına yönelik ihlalleri karşısında daha net bir tutum alınmasını istedi.
Kudüs ve Mescid-i Aksa da gündemdeydi
Görüşmede Kudüs'teki gelişmeler ve Mescid-i Aksa çevresindeki olaylar da ele alındı.
Hamas heyeti, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlar, İsrail'in Yahudileştirme girişimleri, Batı Şeria'daki Yahudi çete saldırıları ile Filistinli tutuklulara yönelik ihlal ve işkence iddialarını gündeme taşıdı.
Ateşkese rağmen saldırılar sürüyor
Filistinli kaynaklara göre İsrail'in 8 Ekim 2023'te başlattığı ve iki yıl süren soykırım savaşında yaklaşık 73 bin Filistinli hayatını kaybetti, 173 bine yakın kişi yaralandı. Altyapının yaklaşık yüzde 90'ı da zarar gördü.
10 Ekim 2025'te ilan edilen ateşkese rağmen İsrail'in Gazze'ye yönelik günlük saldırılarının sürdüğü belirtilirken, Filistinli kaynaklar bu süreçte 932 kişinin öldüğünü, 2 bin 859 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera