İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, yaklaşan genel seçimler öncesinde Likud Partisi'nin aday listesini yeniden şekillendirmeye yönelik girişimleri parti içinde tartışmalara neden oldu.
İsrail'in Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Likud kaynaklarına göre Netanyahu, seçim listesinde doğrudan belirleyebileceği "garanti kontenjan" sayısını artırarak parlamentodaki gelecek grubun yapısı üzerinde daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyor.
Habere göre Netanyahu, seçim listesinde kendisinin belirleyeceği 10 ila 11 garanti sıranın bulunmasını talep ediyor. Bu düzenlemenin hayata geçmesi halinde partinin önde gelen bazı isimlerinin üst sıralardaki yerlerini kaybedebileceği belirtiliyor.
Gazeteye konuşan bir parti yetkilisi, "Netanyahu kamuoyu araştırmaları nedeniyle panik halinde. Çıkış yolunun aday listesini köklü biçimde değiştirmek olduğuna inanıyor." ifadelerini kullandı.
Parti içinde tepki
Netanyahu'nun planı Likud yönetiminde de rahatsızlık oluşturdu.
Gazeteye konuşan üst düzey bir parti yetkilisi, Netanyahu'yu "Likud parlamento grubunu tasfiye etmeye çalışmakla" suçlayarak, değişikliklerin yıllardır kendisini destekleyen isimleri hedef aldığını öne sürdü.
Likud Anayasa Komitesi'nin pazar günü Netanyahu'nun da katılımıyla toplanarak ön seçim sistemi ve garanti kontenjanları ele alması bekleniyor. Komitede alınacak karar daha sonra partinin merkez kurulunun onayına sunulacak.
Seçim öncesi yasa hazırlıkları
Öte yandan İsrail basını, Netanyahu'nun seçimlere gidilmeden önce koalisyon ortaklarına verdiği bazı yasama vaatlerini tamamlamaya çalıştığını aktardı.
Hükümetin öncelikleri arasında ultra-Ortodoks Yahudi öğrencilerin askerlikten muaf tutulmasını öngören yasa tasarısı, medya alanında kapsamlı düzenlemeler ve hükümetin hukuk danışmanlığı sistemine ilişkin reformlar bulunuyor.
Muhalefet ise bu girişimlerin, seçim öncesinde tartışmalı düzenlemeleri Meclis'ten geçirme çabası olduğunu savunuyor.
Kamuoyu araştırmalarına göre muhalefet önde
Öte yandan Maariv gazetesinin yayınladığı son kamuoyu yoklamasına göre eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un liderliğindeki Yeşar Partisi 22 milletvekili çıkararak 21 sandalyede kalan Likud'un önüne geçti.
Ankete göre Netanyahu liderliğindeki sağ ve dini partilerden oluşan blok 49 milletvekilinde kalırken, Yahudi muhalefet partileri 60, Arap partileri ise 11 sandalye kazanıyor.
Sonuçlar, Netanyahu liderliğindeki ittifakın hükümet kurabilmek için gerekli olan 61 milletvekili çoğunluğuna ulaşamadığını gösteriyor.
Başbakanlık için yapılan tercihlerde ise katılımcıların yüzde 38'i Gadi Eisenkot'u en uygun isim olarak görürken, eski Başbakan Naftali Bennett yüzde 24 destek aldı. Katılımcıların yüzde 38'i ise bu konuda görüş belirtmedi.
Kaynak: Mepa News