İsrail güçleri, Lübnan'ın güneyinde saldırılarını sürdürürken, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz stratejik öneme sahip Ali et Tahir Tepesi'nin İsrail'in "güvenlik bölgesi" olarak tanımladığı alana dahil edileceğini açıkladı.
İsrail askerleri pazartesi günü Bint Cibeyl ilçesine bağlı Şakra beldesinde bir çöplük yakınında bazı kişilere ateş açtı. Olayda belediyeye ait bir araç hasar görürken yaralanan olmadığı bildirildi. İsrail askeri araçlarının Şakra ile İsrail işgali altındaki Meys el Cebel arasındaki Vadi Seluki yönünde ilerlediği aktarıldı.
İsrail güçlerinin Bint Cibeyl'de patlama gerçekleştirdiği, Mansuri bölgesinde ise kazı ve toprak çalışmaları yaptığı belirtildi. Mansuri, Nebatiye el Fevka, Kfar Tebnit ve Arnun çevreleri de topçu ateşine maruz kaldı.
Aynı gün İsrail askerleri, Kfar Şuba Belediye Başkanı Kasım el Kadri'yi bir su deposunu ziyaret ettiği sırada sorguladı ve telefonuna el koydu. Belediye tarafından yapılan açıklamaya göre Kadri daha sonra serbest bırakılarak ailesinin yanına döndü.
İsrail'den stratejik tepe için yeni karar
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, Ali et Tahir Tepesi'nin İsrail'in Lübnan'ın güneyinde oluşturduğu "Sarı Hat" ve güvenlik bölgesinin parçası haline getirileceğini söyledi.
İsrail ordusu geçen hafta, Ali et Tahir Tepesi bölgesinde Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü tünelleri patlatmıştı. Patlamanın büyüklüğünün 4,1 şiddetindeki depreme eşdeğer olduğu bildirilmişti.
Katz, İsrail ordusunun Hizbullah'ın veya başka bir grubun bölgeye dönmesine izin vermeyeceğini belirterek, Ali et Tahir'e yaklaşanların "öldürüleceği" uyarısında bulundu.
Katz ayrıca Başbakan Binyamin Netanyahu ile birlikte "güvenlik kuşağından ayrılmayacaklarını" ve Hizbullah'ın Lübnan genelinde silahsızlandırılmasına kadar İsrail ordusunun geri çekilmeyeceğini veya yeniden konuşlanmayacağını söyledi.
İsrail'in açıklaması, ordunun Lübnan'ın güneyindeki bazı bölgelerde varlığını sürdürdüğü ve hava saldırıları, topçu atışları ile yıkımlar gerçekleştirdiği bir dönemde geldi. Lübnanlı sivillerin bazı bölgelere geri dönmeye çalışması nedeniyle bölgede gerilim devam ediyor.
Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA'ya göre Şakra ve Baraşit çevresinde de yoğun silah sesleri duyuldu. İsrail güçlerinin, bölge sakinlerinin evlerine dönmesini engellemeye çalıştığı bildirildi.
Ali et Tahir Tepesi, Nebatiye kenti ve çevresine hakim stratejik konumu nedeniyle önem taşıyor. Lübnan'da İsrail'in bölgede kalıcı bir askeri varlık oluşturabileceğine ilişkin endişeler de giderek artıyor.
Lübnan-İsrail görüşmeleri yeniden başlayacak
Gerginlik, Lübnan ve İsrail arasında ABD arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerin yeniden başlamasının planlandığı dönemde yaşanıyor.
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan ve İsrail büyükelçilerinin gelecek hafta Washington'da üçlü çerçevenin uygulanmasını görüşmek üzere bir araya geleceğini açıkladı. Lübnan-İsrail arasındaki bir sonraki resmi görüşme turunun ise ekim ayında Roma'da yapılması planlanıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığından bir yetkili de Reuters'a Roma görüşmelerinin ekim ayında gerçekleştirileceğini doğruladı. Ağustos ayında Roma'da düzenlenen yedinci tur görüşmeler, özellikle toprak anlaşmazlıkları konusunda ilerleme sağlanamadan sona ermişti.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın bir gün önce yaptığı ve "şu anda İsrail'le yeni bir müzakere bulunmadığı" yönündeki açıklamasına rağmen görüşmeler için hazırlıkların sürdüğü bildirildi.
Lübnan ordusu ise İsrail güçlerinin anlaşmaya uymadığını savunuyor. Ordu, geçen yıl 26 Haziran'da çerçevenin imzalanmasından bu yana yaklaşık 7 bin 700 ihlal kaydedildiğini ve İsrail güçlerinin Lübnan askerleri ile devriyelerinin yakınlarında ateş açtığını açıkladı.
Lübnan makamlarının verilerine göre İsrail'in 2 Mart'tan bu yana düzenlediği saldırılarda 4 bin 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi yerinden edildi.
Kaynak: Mepa News