İsrail yönetimi Fransa'dan yapılan tüm silah tedarikini durdurdu

İsrail yönetiminin Fransa'dan yapılan her türlü silah tedarikini durdurma kararı aldığı bildirildi.

İsrail Savunma Bakanlığı Fransa'dan yapılan tüm savunma tedariklerini durdurdu.

Karara gerekçe olarak "Fransa'nın düşmanca tutumu" gösterildi.

İsrail Savunma Bakanlığı Genel Direktörü Amir Baram, "Fransa ile yapılan tüm sözleşmeleri sonlandırma ve bunun yerine İsrail yapımı ekipmanlara ve dost ülkelerden yapılacak alımlara dayanma kararı aldıklarını" belirtti.

Bu adım, Fransa'nın İsrail'in savunma fuarlarına katılımına getirdiği kısıtlamaların ve İsrail'e silah ambargosu çağrısı yapan bir BM kararını desteklemesinin ardından geldi.

Haziran'daki 12 günlük İran savaşı sırasında İsrail, Fransız hükümetini Paris Air Show'da İsrail çadırının bazı bölümlerini engellemekle suçlamıştı. Baram o dönemde bu hamleyi "kesinlikle, açıkça antisemitik" olarak nitelendirmiş ve Fransa'yı "Fransız şirketleriyle rekabet eden başarılı İsrail sanayisini engellemek için ticari dışlama uygulamakla" suçlamıştı.

2024'te bir Fransız mahkemesi, Fransız Savunma Bakanlığı tarafından Eurosatory 2024 savunma fuarı kapsamında İsrailli şirketlere yönelik istenen kısıtlamaları iptal etmiş ve bunların eşitlik ilkelerini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Fransa'dan İsrail'e silah ihracatı için verilen lisans meblağı 400 milyon euro'yu aşmıştı.

2020-2024 döneminde İsrail'e büyük silah sağlayan yalnızca üç ülke olduğu biliniyor. Bunlar ABD, Almanya ve İtalya. Ancak çok sayıda başka ülke de İsrail'e askeri bileşen, mühimmat veya hizmet sağlıyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre Fransa'dan İsrail'e büyük silah ihracatına ilişkin kaydedilen son sevkiyatlar 1998'e ait.

Bununla birlikte Fransa, İsrail'e silahlar için bileşenler tedarik ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri