İsrail'de seçime katılım oranı rekor seviyede

İsrail'de gerçekleşen seçimlere katılım oranlarının son 57 yılın rekor seviyesinde olduğu rapor edildi.

İsrailliler salı günü sandık başına gitti. Seçim aynı zamanda 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden savaşı yöneten Binyamin Netanyahu için tamam ya da devam niteliğinde.

İsrail için oldukça kritik görülen seçimlere katılım oranı da rekor düzeyde. Sandıkların ülke saatiyle 22.00'a kadar açık olacağı seçimlerde mevcut dakikalar itibarıyla son 57 yılın en yoğun katılım oranı kaydedilmiş durumda.

Toplam 19 yıllık görev süresiyle İsrail'in en uzun süre görev yapan lideri olan Netanyahu, uzun süredir eleştirilerin odağında. İsrail'in parçalı siyasi sistemi, farklı muhalif grupların Netanyahu'nun sağcı, aşırı sağcı ve ultra-Ortodoks partilerden oluşan koalisyonunu iktidardan uzaklaştırmasını zorlaştırıyor.

Netanyahu'nun başlıca rakibi, eski Genelkurmay Başkanı ve güvenlik konusunda sert politikaları savunan Gadi Eisenkot ise sağ ve merkez partilerin yanı sıra giderek marjinalleşen solun geriye kalan kesimlerinin desteğiyle Netanyahu'yu iktidardan uzaklaştırmayı hedefliyor.

Kamuoyu yoklamaları, iki lider arasında başa baş bir yarış yaşandığını ve hiçbirinin iktidara ulaşmasının kolay olmadığını gösteriyor.

Netanyahu, seçim kampanyasında savaş dönemindeki liderliğini ve İran'a karşı savaşta müttefiki olan ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğini öne çıkardı. Trump, iki ülkenin "işi bitirmesi" gerektiğini söylemişti.

Ne Netanyahu ne de Eisenkot'un 120 sandalyeli parlamentoda hükümet kurabilecek bir koalisyon oluşturabilmesi halinde Netanyahu, yeni bir seçim düzenlenene kadar geçici başbakan olarak görevini sürdürebilir.

Muhalifleri, 2009'dan bu yana Netanyahu'yu yalnızca bir kez başbakanlıktan uzaklaştırabildi. Bunun için iki yıl içerisinde sonuçsuz kalan dört seçim yapılması gerekmişti. Netanyahu ise 18 ay sonra yeniden iktidara dönmüştü.

Netanyahu'nun birçok muhalifi açısından seçimlerin temel meselesi, 7 Ekim'de İsrail tarihinin en ölümcül gününün yaşanmasına neden olan güvenlik başarısızlıklarının hesabının sorulması. Muhalefet grupları, Netanyahu hükümetinin karşı çıktığı ulusal bir soruşturma başlatma sözü verdi.

Sandıkların yerel saatle 22.00'da (TSİ 23.00) kapanması bekleniyor.

Gecenin ilerleyen saatlerinde ise sandık çıkış sonuçlarının kamuoyuna yansıyacağı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri