İsrail'den Batı Şeria'da yeni arazi gasbı kararı

İsrail, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerini birbirine bağlayan 60 numaralı karayolunu genişletmek amacıyla Filistinlilere ait geniş tarım arazilerine el koymaya başladı.

İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da yasa dışı Yahudi yerleşimlerini birbirine bağlayan 60 numaralı kara yolunu (Route 60) genişletmek amacıyla Filistinlilere ait geniş tarım arazilerine el koyma sürecini başlattığı bildirildi.

Middle East Eye'ın haberine göre proje kapsamında Ramallah'ın doğusu ile Nablus'un güneyinden geçen karayolunun genişletilmesi planlanıyor. Çalışmaların, özel mülkiyette bulunan Filistin tarım arazilerinin kamulaştırılmasını ve yeni şeritlerin inşa edilmesini öngördüğü aktarıldı.

Yol güzergahı üzerinde bulunan Ramallah'ın doğusundaki El Mezra eş Şarkiyye beldesinin projeden en fazla etkilenecek yerleşimlerden biri olduğu belirtiliyor.

"Toprağımızı zorla alıyorlar"

Belde sakinlerinden Teysir Salim, ailesine dedesinden miras kalan 180 dönümlük arazinin zorla kamulaştırılacağını söyledi.

Salim, "60 numaralı karayolu bizim arazimizin içinden geçirilecek. Toprağımızı zorla alacaklar ve tepenin yarısını buldozerlerle yıkacaklar." dedi.

Filistinli çiftçiler, İsrail makamlarının kamulaştırma kararlarını kendilerine resmi olarak tebliğ etmek yerine belgeleri tarlalarına bıraktığını, bu nedenle el konulacak toplam arazi miktarının henüz netleşmediğini belirtti.

Yerel kaynaklar ayrıca son dönemde Yahudi çetelerin traktörler ve silahlarla bölgeye gelerek çiftçilerin kendi arazilerine girmesini engellemeye çalıştığını belirtiyor.

Binlerce zeytin ağacı risk altında

El Mezra eş Şarkiyye Belediyesi Sözcüsü Abdussamed Abdülaziz, kamulaştırma kararına karşı itiraz için 60 günlük süre tanındığını söyledi.

Abdülaziz, kararın binlerce dönüm araziyi ve bazıları yüzlerce hatta bin yılı aşkın geçmişe sahip olduğu belirtilen binlerce zeytin ağacını kapsadığını ifade etti.

Filistinliler, 60 numaralı karayolunun genişletilmesinin Batı Şeria'daki işgal projesini güçlendirmeyi amaçladığını, yolun onlarca yasa dışı yerleşimi birbirine ve İsrail'e bağlayarak Filistin yerleşimlerini daha da parçalayacağını savunuyor.

İlk altı ayda 4 bin 379 dönüm araziye el konuldu

Filistin Duvar ve Yerleşim Direnişi Komisyonu'nun yayınladığı rapora göre İsrail, 2026 yılının ilk altı ayında 4 bin 379 dönümden fazla Filistin toprağına çeşitli gerekçelerle el koydu.

Raporda bu süreçte çıkarılan 40 askeri emirle yerleşim bölgeleri çevresinde tampon alanlar, güvenlik yolları, askeri noktalar ve çeşitli tesislerin inşa edildiği kaydedildi.

Bölge sakinleri ise uluslararası topluma çağrıda bulunarak kamulaştırma kararının durdurulmasını ve yerleşimci saldırılarına karşı Filistinli çiftçilerin korunmasını talep etti.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Hak İhlalleri Haberleri