Macaristan'da 'Uygur Şehitleri Caddesi' ve Türk milliyetçiliği

Türk milliyetçiliğinin yükselişte olduğu Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de Çin'in üniversite açacağı yerin yakınındaki caddeye 'Uygur Şehitleri' Caddesi ismi verildi.

Macaristan'da 2010'dan bu yana başbakan olan Viktor Orban'ın Çin başta olmak üzere Rusya, Belarus gibi ülkelere yakın duruşu ülke içinde eleştirilere neden oluyor. Macaristan'da artan Çin nüfuzu ve yatırımları Orban muhaliflerinin "Çin Macaristan'ı ele geçiriyor, Avrupa Birliği'nden uzaklaşıyoruz" eleştirilerine neden oluyor.

Çin'in, başkent Budapeşte'de Fudan Üniversitesi isminde bir üniversite açıyor olması tepkileri daha da artırdı.

Budapeşte'nin Orban muhalifi belediye başkanı Gergely Karácsony Çin'in Budapeşte'de Fudan Üniversitesi'ni açacağı bölgeye yakın yollardaki caddelerin isimlerini değiştirdi. Çin'in Macaristan'da artan nüfuzuna karşı açıklamalarıyla bilinen liberal belediye başkanı bu caddelere 'Uygur Şehitleri', 'Özgür Hong Kong' ve Tibet'in Çin rejimi muhalifi dini liderine atıfla 'Dalai Lama' isimlerini verdi.

'Uygur Şehitleri Caddesi'

Macaristan'da Türk-Turan Milliyetçiliği ve Jobbik

2019 yerel seçimlerinde Orban karşıtı ittifakın adayı olarak Budapeşte seçimlerini kazanan liberal eğilimli Gergely Karácsony'in bu kararı ülkede Komünizm sonrası yükselen Türk-Turan milliyetçilerinden büyük takdir topladı. 

Macaristan'da Komünist rejimin sona erdiği 1989 sonrasında tarihi bir figür olan Atilla üzerinden Macaristan'da Türk-Turan milliyetçiliği yükselişe geçmişti. Ülkede Türk milliyetçilerinin Jobbik (Daha İyi Bir Macaristan Hareketi) isminde 2018'deki en son seçimlerde %19,1 oy alıp ikinci olan bir partisi de bulunuyor. Bu kararla Karácsony'in asıl hedefinin Jobbik'in desteğini almak olduğu da idia ediliyor.

Jobbik, Türkiye ve diğer Türki cumhuriyetler ile ilişkilerin geliştirilmesini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasını, Türk Birliği kurulup bu birliğe Macaristan'ın da katılmasını istiyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi'nde Orban, ABD ve AB'yi tepkisiz kalmakla eleştiren Jobbik Çin'in Doğu Türkistan politikalarına sert bir şekilde karşı çıkıp dünyanın Uygurları yalnız bıraktığını belirtiyor.

Ülkede Jobbik'in ötesinde Macarların aslında Türk olduğu tezi üzerinden yükselen bir olgu olarak Türk-Turan milliyetçiliği dikkat çekiyor. Geçmişte iktidardaki Orban'a daha sıcak bakan Macaristan'daki Türk milliyetçilerinin Orban'a Çin'e yakın politikalar izlediği nedeniyle tepkili olduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

LGBT gruplarına karşı çıkan Macaristan'a ekonomik yaptırımlar yolda

Haberler Haberleri