Mekke İttifakı harekete geçiyor

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan, Mekke Savunma İttifakı kapsamında kolektif caydırıcılığı devreye alma ve ortak savunma taahhütlerini uygulama kararı aldı.

Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan, Suudi Arabistan'ı hedef alan saldırılara karşı Mekke Savunma İttifakı kapsamında kolektif caydırıcılık mekanizmasının devreye alınması ve ortak savunma taahhütlerinin fiilen uygulanmasına başlanması konusunda anlaşmaya vardı.

Karar, üç ülkenin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da pazartesi günü gerçekleştirdiği Mekke Savunma İttifakı Stratejik Siyasi ve Savunma Komitesi'nin olağanüstü toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiriyle duyuruldu.

Toplantıda Suudi Arabistan'ın karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı.

Ortak bildiride, ittifakın kolektif savunma taahhütlerinin "derhal pratik uygulamaya geçirilmesine" karar verildiği belirtildi.

Buna göre üç ülke, üzerinde mutabık kalınan askeri kuvvet ve kabiliyetlerin sağlanması ve bunların Suudi Arabistan'da hızlı şekilde konuşlandırılabilmesi için gerekli adımları atacak.

Bildiride, söz konusu uygulamaların daha önce belirlenen düzenlemeler ve üç ülkenin ulusal mevzuatları doğrultusunda gerçekleştirileceği ifade edildi. Bu adımların askeri hazırlık seviyesini, kuvvetlerin entegrasyonunu ve üç ülkenin tehditlere karşı ortak müdahale kapasitesini güçlendirmesinin amaçlandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan: "Tek vücut olarak karşı koyacağız"

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman, toplantının ardından yaptığı açıklamada Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan'ın ülkesine yönelik saldırılara ve kutsal mekanlara yönelik tehditlere karşı "tek vücut" halinde hareket edeceğini söyledi.

Bin Selman, Mekke Savunma İttifakı çerçevesinde kolektif caydırıcılığın devreye alınacağını ve saldırıların yanı sıra bunların arkasında bulunanlara karşı da ortak tutum sergileneceğini belirtti.

Üç ülkenin ortak bildirisinde Mekke ve Medine'yi hedef almaya yönelik girişimler ile Suudi Arabistan'daki kentlere, sivil tesislere ve ekonomik altyapıya yönelik saldırılar en sert şekilde kınandı.

Bildiriye göre Türkiye ve Pakistan ayrıca Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetlerinin hazırlık seviyesini, profesyonelliğini ve ülkeye yönelik tehditlerle mücadeledeki kapasitesini övdü.

Yemen'deki çatışmalar toplantının gündeminde

Toplantı, Yemen'de Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ile İran destekli Husiler arasındaki çatışmaların yeniden yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirildi.

Suudi Arabistan, son dönemde Husilerin ülke topraklarına yönelik füze ve insansız hava aracı saldırıları düzenlediğini ve saldırı girişimleri arasında Mekke ve Medine'yi hedef alan eylemlerin de bulunduğunu belirtti.

Mekke Savunma İttifakı'nın olağanüstü toplantısının, bu gelişmelerin yanı sıra Yemen'deki son askeri tablo ve Suudi Arabistan'ın karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri çerçevesinde gerçekleştirildiği belirtildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da toplantının Yemen ve Suudi Arabistan eksenindeki son gelişmeler nedeniyle olağanüstü gerçekleştirildiğini açıkladı.

Yemen'de Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ise son günlerde Husilerin kontrolündeki bazı bölgeleri geri almak amacıyla yeni bir askeri harekat başlattı. Hükümet güçleri, Kızıldeniz kıyısındaki Zubab ve çevresinde ilerleme sağladığını açıklarken, çatışmalar Bab el Mendeb Boğazı çevresindeki stratejik bölgelerde de yoğunlaştı.

Bab el Mendeb Boğazı'ndaki gelişmeler, Kızıldeniz ile Aden Körfezi arasındaki uluslararası deniz ticareti açısından da önem taşıyor.

Mekke Savunma İttifakı'nın ilk genel sekreteri Pakistanlı general oldu

Riyad'daki toplantıda ittifakın kurumsal yapısının güçlendirilmesine yönelik bir başka karar daha alındı.

Pakistanlı emekli Korgeneral Numan Mahmud, Mekke Savunma İttifakı'nın ilk genel sekreteri olarak atandı. Mahmud'un görev süresi üç yıl olacak.

Üç ülke, atamanın ittifakın kurumsal yapısının geliştirilmesine ve belirlenen hedeflerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Mekke Savunma Anlaşması, Suudi Arabistan, Türkiye ve Pakistan tarafından 7 Ağustos 2026'da imzalanmıştı. Pazartesi günkü toplantı, anlaşmanın askeri ve siyasi mekanizmalarının oluşturulması sürecinde şimdiye kadarki en somut adımlardan biri oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da anlaşmanın kurumsallaştırılması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri