Mısır rejiminin, Gazze ablukasını kırmayı hedefleyen Mağrip Direniş Konvoyu'na (Kararlılık Konvoyu) katılmak üzere ülkeye gelen yabancıları gözaltına almaya ve sınır dışı etmeye başladığı bildirildi.
Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre 11 Haziran gübü Kahire Uluslararası Havalimanı'na ilk uçakla gelen yaklaşık 15 yolcu sınır dışı edildi. Fas vatandaşı olduğu belirtilen kişiler 30 dakika boyunca sorgulandıktan sonra sınır dışı edildi.
Mısırlı memurların yolculara bağırdığı ve bazılarını süresiz gözaltı ile tehdit ettiği bildirildi. Birçok katılımcı tehditler sebebiyle geri dönmeyi tercih etti. Sınır dışı edilenler arasında siyasi aktivistler ve gazeteciler de bulunuyor.
Öte yandan, Cezayirli avukat Fatiha Rouibi Mısır medyasına yaptığı açıklamada, Çarşamba sabahı yürüyüşe katılmak üzere Mısır'a ulaşan 40 Cezayir vatandaşının gözaltına aldığını söyledi. Avukat, Perşembe sabahı Cezayir vatandaşlarının tamamının sınır dışı edildiğini ifade etti.
Mısırlı yetkililer tarafından gözaltına alınıp sınır dışı edilen bazı Cezayir vatandaşları, havalimanında "Sisi rejiminin Gazze'yi dolar için sattığı" yönünde sloganlar attı.
Bir başka katılımcı da Mısır güvenlik güçlerinin Kahire'de kaldıkları otelin önünde Filistin bayrakları taşıyan bazı Türk vatandaşını gözaltına alarak sınır dışı ettiğini doğruladı.
9 Haziran 2025'te Tunus'tan yola çıkan konvoy Gazze Şeridi'ne doğru yoluna devam ediyor. Konvoyun 12 Haziran'da Kahire ulaşması, burada yeni katılımcıların konvoya dahil olması bekleniyor. Ardından 13 Haziran'da Mısır'ın Ariş kentine gidecek olan konvoyun 15 Haziran'da Refah Sınır Kapısı'na ulaşacağı ifade ediliyor. Aktivistler sınır kapısında gösteri düzenleyecek.
Konvoyun Mısır'a girişine ve Refah Sınır Kapısı'na ulaşmasına izin verilip verilmeyeceği ise belirsizliğini koruyor. Konvoyun organizatörlerinden yapılan açıklamada, konvoyun hareketine dair Mısır makamlarından henüz bir yanıt alınmadığı ifade edildi.