İsrail, İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengsiri’nin ülkenin güneyine düzenlenen hava saldırılarında öldürüldüğünü açıkladı.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, perşembe günü yayınladığı video mesajda, İsrail’in Devrim Muhafızları’na bağlı deniz kuvvetlerinin komutanını “etkisiz hale getirdiğini” söyledi.
Netanyahu, söz konusu ismin “elleri çok kanlı” olduğunu ve Hürmüz Boğazı’nın kapatılması girişimlerine liderlik ettiğini öne sürdü.
Netanyahu ayrıca suikastın, İsrail ile ABD arasındaki iş birliğinin bir göstergesi olduğunu belirterek, bunun savaş hedeflerine ulaşma yönündeki koordinasyonun bir parçası olduğunu ifade etti. Operasyonun detaylarına ilişkin ise bilgi vermedi.
İsrail Başbakanı, ülkesinin İran’daki hedeflere yönelik saldırılarını sürdürdüğünü de vurguladı.
Açıklamalar, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir yandan İran ile dolaylı müzakerelere kapıyı açık tutarken diğer yandan Tahran’ı sert şekilde uyardığı bir dönemde geldi.
Trump, anlaşmaya varılmaması halinde İran için “cehennemin kapılarının açılacağı” tehdidinde bulunmuş ve bölgeye ilave asker ile askeri teçhizat sevk etmişti.
Öte yandan Pakistanlı bir yetkili, müzakerelere alan açılması amacıyla İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf’a yönelik olası suikastların durdurulmasının Washington’dan talep edildiğini, ABD’nin de İsrail’den bu yönde adım atmasını istediğini öne sürdü.
İsrail, savaşın başladığı 28 Şubat’tan bu yana İran’daki üst düzey siyasi ve askeri isimleri hedef alan çok sayıda operasyon gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Bu saldırılarda Devrim Muhafızları ve İran Silahlı Kuvvetleri’nden birçok üst düzey komutanın öldürüldüğü bildirilmişti.
İsrail yönetimi, İran’daki askeri ve siyasi liderliğe yönelik hedefli operasyonların sürebileceği mesajını veriyor.
Kaynak: Mepa News