Netanyahu’nun yolsuzluk davası yeniden başlıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yolsuzluk davası, ülkede ilan edilen olağanüstü halin kaldırılmasının ardından yeniden başlayacak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında açılan yolsuzluk davasının duruşmalarının pazar günü yeniden başlayacağı bildirildi.

İsrail mahkemeleri sözcülüğünden yapılan açıklamada İran ile yaşanan savaş nedeniyle ilan edilen olağanüstü halin kaldırılmasının ardından yargı sisteminin normal işleyişine döndüğü belirtildi.

Açıklamada duruşmaların pazar ile çarşamba günleri arasında yapılmaya devam edeceği ifade edildi.

İsrail’de olağanüstü hal uygulaması, İran’ın 28 Şubat’ta başlayan savaşın ardından İsrail’i balistik füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alması üzerine ilan edilmişti.

İran ile varılan ateşkesin ardından çarşamba akşamı olağanüstü hal kaldırıldı.

Yolsuzluk suçlamaları

Netanyahu, 2019 yılında yıllar süren soruşturmanın ardından rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla yargılanan görevdeki ilk İsrail başbakanı olmuştu.

2020 yılında başlayan dava, Netanyahu’nun resmi görevleri ve siyasi gelişmeler nedeniyle defalarca ertelendi.

Mahkemenin Netanyahu hakkında vereceği olası bir mahkumiyet kararının hapis cezasına yol açabileceği belirtiliyor.

Af tartışması

ABD Başkanı Donald Trump, Netanyahu’nun düzenli olarak mahkemeye çıkmasının görevlerini yerine getirmesini zorlaştırdığını belirterek İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’a af çağrısında bulunmuştu.

Herzog’un ofisi ise affa ilişkin değerlendirme sürecinin Adalet Bakanlığı tarafından yürütüleceğini ve Cumhurbaşkanı’nın hukuki danışmanının hazırlayacağı öneriye göre karar verileceğini açıkladı.

İsrail’de genellikle yargılama devam ederken af verilmesi nadir görülen bir durum olarak değerlendiriliyor.

Siyasi etkiler

Netanyahu hakkındaki suçlamalar ve 7 Ekim 2023 sonrası yaşanan gelişmeler, başbakanın siyasi konumunu zayıflatan unsurlar arasında gösteriliyor.

İsrail’de ekim ayında yapılması planlanan seçimlerde Netanyahu’nun liderliğindeki ve ülke tarihinin en sağcı hükümeti olarak nitelendirilen koalisyonun seçimleri kaybedebileceği öngörülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri