Petrol fiyatları neden düşüyor?

Daha önce fiyatların daha da yükseleceği tahmin edilirken petrol fiyatları neden düşüşe geçti?

Yılbaşından bu yana yükselişe geçen ve Ekim ayında 80 dolar seviyesini aşan petrolün varil fiyatının yeniden düşüşe geçtiği, fiyatların önemli bir psikolojik eşik olarak görülen 80 doların altına düştüğü gözlemleniyor.

Daha önceki tahminlerde petrolün 80 doların üzerinde kalması beklenirken bazı yeni gelişmelerin bu fiyatları aşağı çektiği, düşüşün bir diğer önemli eşik olan 60 dolara kadar sürebileceği belirtiliyor.

Petrol fiyatlarını aşağı çeken faktörlerin başında Çin başta olmak üzere ülkelerin 2021'in 3. çeyrek (Temmuz-Eylül 2021) ekonomik büyüme oranlarının beklenenden düşük olması geliyor.

Pandemi sonrası 2021'de beklenen ekonomik toparlanmanın gerçekleşmemesi petrole olan talebi düşürdüğünden petrol fiyatlarının da düşüşe geçtiği bildiriliyor.

Petrol fiyatlarını aşağı çeken bir diğer faktörün de arzındaki artış olduğu gözlemleniyor. 2021 yılı başında dünyanın en büyük petrol üreticileri olan ABD, Rusya ve Suudi Arabistan başta olmak petrol üretimi yüksek ülkeler petrol fiyatlarının daha fazla düşmemesi için üretimlerini kısmışlardı.

Fiyatların yükselmesiyle arzın kısılmasına son verilmesi de petrol fiyatlarını aşağıya çekiyor.

Petrol fiyatlarının düşüşünde ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping'in görüşmesinin gergin geçmemesinin de politik risk faktörünü düşürmesi açısından etkili olduğu bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri