Rejimin İdlib saldırısı öncesi Türkiye, İran ve Rusya arasında diplomasi trafiği

Ankara, Suriye’de rejimin olası İdlib saldırısı ve son duruma ilişkin olarak Moskova ve Tahran’la yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ana gündemi İdlib’ti. İki lider, İdlib’in yanı sıra Suriye’deki genel durum, yaşanan gelişmeler ile ikili ve bölgesel konular hakkında fikir teatisinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Erdoğan ve Putin’in, başta Suriye meselesi ve Astana görüşmeleri olmak üzere bir dizi ikili ve bölgesel konu hakkında görüş alışverişinde bulunduğunu aktardı.

Esed rejiminin olası İdlib saldırısı

İki lider arasındaki telefon görüşmesinin, Esed rejiminin İdlib’e saldırı hazırlığında olduğuna dair çıkan haberlerin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Rejim, önceki gün İdlib’e bağlı köylerde dağıttığı broşürlerle, halkı “mutabakat sürecine” katılmaya çağırmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de helikopterlerle, Taftanaz, Kafarya, Fua ve İdlib’in güney kırsalındaki bölgelere broşür dağıtıldığını ifade etti.

Türkiye, Astana görüşmelerinin diğer iki garantörü Rusya ve İran’la ilişkilerini giderek artırıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün, İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi ile Suriye’deki gelişmeler de dahil, bir dizi önemli konu hakkında görüşmelerde bulundu.

Şarku’l Avsat’ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, müzakerelerin gündeminde, Suriye’deki gelişmeler ve özellikle de İdlib’e karşı rejim güçlerinin olası saldırısı vardı.

Şarku’l Avsat’a bilgi veren kaynaklar, Mahmud Vaizi’nin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’a, ikili ilişkiler, ABD yaptırımları ve Suriye’deki gelişmelerle ilgili mesaj ilettiğini aktardı.

Vaizi’nin Türkiye ziyaretinin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yapacağı Ankara seyahatinin öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan üçlü zirve için İran'a gidiyor
Türkiye, Rusya ve İran'a Cenevre daveti
İran yeni savaş uçaklarını tanıtacak

Haberler Haberleri