Reuters: ABD F-35 uçağı eğitimi için ilave Türk pilotu almayacak

ABD'nin, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi alımı nedeniyle F-35 savaş uçağı eğitimi için ilave Türk pilotu kabul etmeme kararı aldığı bildirildi.

Türkiye'nin ABD'nin tepkisine rağmen Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın alma konusunda tavrına ABD'nin tepkisi sürüyor. Reuters'in haberine göre Washington Türk F-35 pilotlarının ABD'deki eğitimlerine son verecek.

Ajans, iki ABD'li hükümet yetkilisinin açıklamalarına dayandırdığı haberinde Arizona'daki askeri üsse gelmesi planlanan yeni Türk pilotlarına F-35 pilot eğitimlerinin verilmeyeceğini ifade etti. Adları açıklanmayan ABD'li yetkililer, alınan kararın, hâlen Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde eğitim gören Türk pilotları kapsamadığını belirtti.

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almaktan vazgeçmesi hâlinde, Türk pilotlarla ilgili verilen eğitimi durdurma kararından dönülebileceğini söyledi.

F-35 satışı tehlikede

ABD Savunma Bakanlığı ise Türk pilotlarının eğitimine yönelik haberle ilgili açıklama yapmayı reddetti.

ABD Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması halinde yaptırım uygulayabileceğini açıklamıştı. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, geçtiğimiz hafta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin S-400 almasına dair görüşünün değişmediğini ve Ankara'nın bu planını gerçekleştirmesi durumunda F-35 savaş uçaklarını teslim almaması gerektiğini söylemişti.

ABD neden tepkili?

ABD, Rus S-400 füze savunma sistemine Amerikan Lockheed Martin üretimi olan F-35 savaş uçaklarının güvenliğini olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle karşı çıkıyor. ABD ve F-35 savaş uçağına sahip diğer NATO müttefikleri, S-400 füze savunma sisteminin F-35'leri nasıl tespit ve takip edebileceğini öğrenmesinden ve gelecekte Rus yapımı silahlara karşı daha savunmasız hale gelmesinden endişe ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Türkiye ilk yerli savaş uçağını Paris'te sergiledi
ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği S-400 mektubu ne anlama geliyor?
Savunma Bakanlığı'ndan ABD'nin S-400 mektubu hakkında açıklama

Haberler Haberleri