Şimdiye kadar hiçbir kararı sonuç getirmeyen BM: İsrail savaş suçlarından hesap verebilir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, Filistin'de işlenen savaş suçları hakkında soruşturma başlatılması kararının ardından somut sonuçlara ulaşılabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Özel Raportörü Michael Lynk, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Filistin'deki savaş suçları iddialarına ilişkin resmi bir ceza soruşturması başlatma kararını, 50 yılı aşkın bir süredir Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin hesabının verilmesi arayışında önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Lynk, ICC savcısının soruşturmayı kapsamlı olarak derinleştirme kararının birçok gerçeği ortaya çıkartacağını belirterek, "Şimdi hesap verebilirlik olasılığı nihayet ufukta göründü” dedi.

“Şimdiye kadar alınan BM kararları sonuç getirmedi”

1967'den beri İsrail işgali altında bulunan Filistin topraklarında yaşanan karşılıklı insan hakları ihlallerini soruşturan BM Özel Raportörü Lynk, 52 yıldır şimdiye kadar hesap verilebilirlik adına somut bir sonucun elde edilemediğini söyledi.

Özel raportör Lynk uluslararası toplumun, İsrail'in Filistin topraklarında sürdürdüğü işgalle ilgili, şimdiye kadar BM’de alınan yüzlerce kınama kararını kabul etmesine rağmen, bu kararların sonuçlarının yalnızca eleştirel düzeyde kalıp sonuç getirmediğini hatırlattı. Lynk, son kararın ardından ise bölgede yaşanan insan haklarının tespitiyle ilgili hesap verme olasılığının güçlendiğine işaret etti.

Hamas ve diğer Filistinli gruplar da soruşturulacak

BM Raportörü, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının, Hamas ve diğer Filistinli silahlı grup üyelerinin Haziran 2014'ten bu yana savaş suçları işleyip işlemediğini soruşturmayı da amaçladığını, uluslararası hukukun bu bitmez tükenmez çatışmada, savaş suçu mağdurları için adaletin yerine getirmesinin temel amaç olması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda 20 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Doğu Kudüs’ün de dahil olduğu Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde savaş suçlarının işlendiğini ya da işlenmekte olduğuna ikna olduğunu belirterek, savaş suçlarıyla ilgili kapsamlı soruşturma açılacağını, bunun için makul temel dayanakların tespit edildiğini açıklamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İsrail savaş suçlarının soruşturulmasından endişeli
İsrail ordusu İran'a karşı özel birim oluşturuyor
İsrail İslami Cihad komutanına suikastta Mahmud Abbas yönetimi ile işbirliği yaptı

Haberler Haberleri