Somali'de hükümet bağlantılı güçler arasındaki iç savaşa dair neler biliniyor?

Somali'nin Güneybatı Eyaleti'nde hükümet bağlantılı güçler arasında iç çatışmalar devam ediyor.

Somali'nin Güneybatı Eyaleti'nde yönetim konusunda yaşanan siyasi ve askeri kriz şiddetleniyor.

Bölgenin eski lideri Abdiaziz Hassan Mohamed Laftagareen'e bağlı güçler perşembe günü eyalet başkenti Baydabo'ya (Baidoa) saldırı düzenledi. Yaklaşık dört saat süren şiddetli çatışmaların ardından Laftagareen yanlısı güçlerin kentin dış mahallelerine çekildiği bildirildi.

Güvenlik kaynaklarına göre çatışmalar yerel saatle yaklaşık 05.30'da başladı. Laftagareen'e bağlı güçler, federal hükümetin desteklediği Aden Mohamed Nur Madobe yönetimine bağlı birliklerle kentin çeşitli bölgelerinde karşı karşıya geldi.

Çatışmalarda en az 12 kişi öldü. Madobe'nin şahsi koruma ekibinin komutanı Dahir Maalin Hassan'ın ölenler arasında olduğu iddia edildi.

Çatışmalardan önce Baydabo'nun dış kesimlerinde toplanan Laftagareen yanlısı güçlerin askeri hazırlık yaptığı ve birliklere operasyonları sürdürme çağrısında bulunulduğu bildirilmişti. Görüntülerde, askeri üniformalı ve silahlı çok sayıda kişinin açık alanda toplandığı görülüyordu.

Laftagareen yanlısı güçlerin sözcüsü Ugaas Hassan daha sonra Baydabo'ya yönelik bir operasyon başlatıldığını açıklayarak saldırının amacını kenti "özgürleştirmek" olarak nitelendirdi. Hassan, kent sakinlerinden operasyon sona erene kadar evlerinden çıkmamalarını istedi ve federal hükümet askerlerine teslim olma çağrısında bulundu.

Yerel kaynaklar, çatışmaların Baydabo'nun birçok mahallesine yayıldığını bildirdi.

Yoğun silah sesleri ve patlamalar nedeniyle bazı bölgelerde sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi. Bazı kent sakinleri saldırılardan korunmak için camilere sığındı. Bazı evler roketlerin isabet etmesi sonucu yandı.

Çatışmalar sırasında Baydabo'da elektrikler de kesildi.

Laftagareen yanlısı güçlerin çatışmalar sırasında kentin bazı bölgelerinde ilerlediği ve federal birliklerin bulunduğu askeri mevzilere girdiği öne sürüldü.

Laftagareen yanlısı üst düzey bir yetkili, Aden Madobe yönetimini destekleyen federal güçlere ait üç silahlı aracın da ele geçirildiğini ileri sürdü.

Güvenlik kaynakları, kente giren Laftagareen yanlısı güçlerin federal birliklerle yaklaşık dört saat süren çatışmanın ardından Baydabo'nun dış kesimlerine çekildiğini bildirdi. Geri çekilmenin nedeni açıklanmazken, birliklerin kent dışında hangi noktalara konuşlandığı da belirtilmedi.

Çatışmalar sırasında Mogadişu'dan Baydabo yönüne askeri uçakların hareket ettiği ve bunlar arasında Türkiye'ye ait uçakların da bulunduğu yönünde iddialar ortaya atıldı. Baydabo'nun dış kesimlerinde hava saldırıları düzenlendiğine ilişkin haberler de yayınlandı. Ancak uçakların kimliği, görevleri, hangi hedeflere saldırı düzenlendiği ve saldırıları hangi tarafın gerçekleştirdiği bağımsız olarak doğrulanamadı.

Güneybatı Eyaleti'nde iki rakip yönetim

Baydabo'daki çatışmaların arkasında, bölgenin yönetimine dair siyasi anlaşmazlık bulunuyor.

Federal hükümet, eski Somali Federal Parlamentosu Halk Meclisi Başkanı Aden Madobe'nin liderliğindeki yönetimi tanıyor. Madobe, 10 Haziran'da bölgesel milletvekillerinin yaptığı seçimde kullanılan 90 oyun 88'ini alarak Güneybatı Eyaleti başkanlığına seçilmişti.

Ancak seçim süreci tartışmalara yol açmıştı. Bir önceki lider Laftagareen ise Madobe yönetiminin meşruiyetini kabul etmiyor ve Güneybatı Eyaleti'nin meşru yönetiminin kendisine bağlı olduğunu savunuyor.

Federal hükümet Laftagareen'i yasal görev süresi sona ermesine rağmen iktidarda kalmakla suçlarken, Laftagareen yönetimi de merkezi hükümetin anayasa değişikliklerine karşı çıkıyor ve Mogadişu'nun Güneybatı Eyaleti'ne müdahalesini reddediyor.

Bölgede şiddetli çatışmalar uzun süredir devam ediyor.

Kaynak: Mepa News, Baidoa Online

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri