Süleyman Şah Türbesi'nin taşındığı Caber Kalesi, YPG'nin eline geçti

YPG, ABD'nin hava desteği ile daha önce Süleyman Şah Türbesi'nin de bulunduğu Caber Kalesi'ni IŞİD'den aldı.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın türbesinin daha önce bulunduğu Caber Kalesi’nin PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG'nin eline geçtiği bildirildi.

Doğu ve batı Caber köylerinin IŞİD'den alınmasının ardından iki köy arasında bulunan Caber Kalesi'nin de IŞİD'den alındığına dair haber ve görüntüler PKK'ya yakın sitelerde yayınlandı.

Caber kalesinin konumu: 


YPG'nin ABD desteği ile başlattığı Rakka operasyonunda çatışmalar 10 gündür Fırat Nehri kıyısındaki Caber Kalesi çevresinde yoğunlaşmıştı.

Süleyman Şah Türbesi'ne ne olmuştu?

13 Mart 2014 tarihinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD arasındaki çatışmalar sonucu türbenin bulunduğu bölge IŞİD'in kontrolüne geçmişti. Türk Silahlı Kuvvetleri artan güvenlik problemleri ve IŞİD tehdidi nedeniyle 22 Şubat 2015'te 'Şah Fırat' adlı askeri bir operasyon ile türbede bulunan 40 askeri ülkeye geri getirmek için Suriye'ye girdi. 

Türbede bulunan Süleyman Şah'ın naaşı ve diğer manevi değeri bulunan eşyalar alındıktan sonra Süleyman Şah Türbesi ve yakındaki karakol patlayıcılarla havaya uçuruldu. 

Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu ise 2015 yılında Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nin karşısında, sınıra yakın Suriye'nin Eşme Köyü'nde kuruldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

"Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınabilir"

Haberler Haberleri