Suriye lideri Ahmed Şara yolsuzluk iddialarına karşı harekete geçti

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın çevresine

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın, devrim sürecinde kendine yakın isimleri ziyareti sırasında gördüğü lüks araçlar üzerine, "Hükümetin ödediği maaşların bu kadar yüksek olduğunu bilmiyordum" dedi ve "devrimin evlatları olduğunuzu unuttunuz mu? Bu kadar çabuk mu aldandınız?" ifadelerini kullandı.

30 Ağustos'taki toplantı, Şara'nın İdlib'deki eski karargahında gerçekleşti.

Reuters'tan Timour Azhari ve Feras Dalatey'in aktardığı habere göre Ahmed Şara, lüks araçları olan isimlere, "anahtarlarını teslim etmelerini, aksi takdirde yasa dışı kazançlar nedeniyle kendilerine soruşturma açılacağını" söyledi.

Toplantı sonunda katılımcılar dışarı çıkarken birçok anahtar teslim etti.

Suriyeli gazeteci Husam Cezmati, yaşananların Şara'nın karşı karşıya olduğu zorlukları yansıttığını savundu:

"Şara'nın dayanabileceği herhangi bir kurumsal çerçeve veya kurallar kitabı yok. O bir devlet kurumunun ürünü değil, bir grubun ürünü. 2003'ten beri savaşçıların olduğu ortamlarda faaliyet gösteriyor. Bu ortam güç, ittifaklar, kayırmacılık ve tekel üzerine kuruluydu. Şimdi savaş ganimetlerini alan kendisine sadık kişiler, Şara'nın iktidarını pekiştirme yeteneğini tehdit edebilirler. Şara'nın yönetimini sürdürmek için önemli mali kaynaklara ihtiyacı var. Kişisel kazanç için değil, otoritesini korumak için."

Suriye Enformasyon Bakanlığı da Reuters'a, "Şara'nın İdlib'de eski komutanlar, yetkililer ve diğer önemli şahsiyetlerle dostane, gayri resmi bir toplantı düzenlediğini ve bu toplantıda siyasi ve güvenlik sorunlarının yanı sıra eski rejim tarafından oluşturulan yatırım kültürünü değiştirme ihtiyacının da ele alındığını" bildirdi.

Bakanlık, "Şara, devlet çalışanları arasında yolsuzluk şüphesine müsamaha göstermeyeceğini vurguladı" dedi ancak herhangi bir araba anahtarının teslim edildiğini doğrulamadı.

Ahmed Şara'nın kardeşleriyle ilişkisi

Reuters'ın haberinde, Ahmed Şara'nın kardeşleriyle de benzer bir durum yaşadığı ifade ediliyor.

Şara'nın iki ağabeyi yeni hükümette üst düzey görevlerde bulunuyor. Hazim Şara Suriye'nin ekonomisini yeniden yapılandırmakla görevli isimlerin çalışmaları da dahil olmak üzere, Suriye'deki yabancı ve yerel iş ve yatırımları denetliyor.

Suriye-Rusya çifte vatandaşı olan Mahir Şara ise, başkanlık genel sekreteri olarak resmi toplantılara liderlik ediyor ve yabancı devlet adamlarıyla yapılan görüşmelere katılıyor.

Birçok Suriyeli yetkili, Şara'nın akrabalarına ve kendisine yakın kişilere güvenmesinin, "Esed rejiminin ani çöküşünün ardından yeni yönetimindeki boşlukları hızla doldurma ihtiyacının bir sonucu olduğunu" ifade ediyor. Bu politikayı eleştirenler ise bunu "eski rejimdeki aile yönetiminin endişe verici bir taklidi" olarak niteliyor.

Ancak, hükümet yetkilileri ve iş adamları da dahil olmak üzere konuyu yakından bilen altı kaynağa göre, Şara'nın yeni başlayan yolsuzlukla mücadele kampanyasının kurbanı bir başka ağabeyi, iş adamı Cemal oldu.

Şara'nın iktidara gelmesinin ardından Cemal, başkent Şam'da bir ofis kurdu ve buradan ithalat-ihracat ve turizm işleri de dahil olmak üzere çeşitli girişimler yürüttü.

Cemal, koyu renkli camları ve plakası olmayan siyah bir Mercedes S-serisi araçla gittiği lüks otel lobilerinde ve restoranlarda sık sık görülmeye başladı.

Kaynaklara göre Ahmed Şara Ağustos ayında ofisin kapatılmasını emretti ve hükümet kurumlarına kardeşi ile iş yapmamaları talimatı verdi. Kararın, Cemal Şara'nın kişisel çıkarları için Ahmed Şara ile olan aile bağlarını kullanarak hükümet ve iş adamlarıyla onlarca toplantı düzenlediği iddialarıyla ilgili olduğu belirtildi.

Bir Reuters muhabiri, ofisin mühürlendiğini belirtti. Suriye Enformasyon Bakanlığı da ofisin kapatıldığını doğruladı.

Cemal Şara'nın ofisinin kapatılmasından kısa bir süre sonra Ahmed Şara, 79 yaşındaki babası da dahil olmak üzere aile üyeleriyle bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılan bir akrabanın aktardığına göre Ahmed Şara, aile adını kişisel çıkarları için kullanmamaları konusunda onları uyardı.

Şara'nın son uyarılarının, "bazı eski muhalif liderlerin artık kamu hizmetinde çalışarak yeni bir lüks yaşam sürmeye başladıklarına" dair dile getirilen şikayetlerin ardından geldi.

Şara, o günden bu yana Şam'da kamuoyuna yolsuzlukla mücadele mesajını yineledi.

Devlet medyası tarafından 13 Ekim'de yayınlanan bir videoda Şara, yetkililere mevcut yatırımlarını açıklamaları gerektiğini ve yeni özel projelere girmelerinin yasaklandığını söyledi. Ayrıca, iş adamlarıyla kişisel ilişkilerden kaçınılması gerektiğini belirterek, Esed döneminde görülen modelin tekrarlanmaması konusunda uyarıda bulundu.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri