İsrail medyasının Suriyeli bir kaynağa dayandırdığı habere göre İsrail ile Suriye arasındaki güvenlik anlaşmasında son haftalarda önemli ilerleme kaydedildi ve anlaşmanın yakında imzalanması bekleniyor.
Haberde söz konusu kaynağın Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'ya yakın bir isim olduğu iddia edildi.
i24 News'in haberine göre anlaşmanın yakın gelecekte bir Avrupa ülkesinde yapılacak üst düzey bir Suriye-İsrail toplantısı sırasında imzalanması muhtemel.
Haberde Suriyeli kaynağın, anlaşmanın Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında yapılacak bir görüşmede doğrudan imzalanması ihtimalinin de gündeme getirdiği belirtildi.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani Aralık ayında yaptığı açıklamada, İsrail'in Suriye'de işgal ettiği topraklardan çekilmeden bu ülkeyle bir anlaşma olmayacağını ifade etmişti.
İsrail tarafı ise Beşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ordunun Suriye'de işgal ettiği toprakların tamamından çekilmesi yönünde bir talebi kabul etmeyeceklerini ifade ediyor.
Şeybani, Aralık ayı başında Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen
23. Doha Forum kapsamında yaptığı açıklamada "
İsrail'in Suriye topraklarından çekilmesi konusunun değişmez kırmızı çizgileri olduğunu" belirtmişti.
İsrailli kaynaklar İsrail ordusunun şu anda Suriye topraklarında elinde tuttuğu dokuz noktadan bazılarından Suriye ile bir güvenlik anlaşmasından ziyade tam bir barış anlaşması karşılığında çekileceğini belirtiyor.
Suriye tarafı söz konusu gelişmeyle ilgili olarak bu haberin yayınlandığı saate kadar resmi bir açıklamada bulunmadı.
Kaynak: Mepa News