Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinden sonraki ilk parlamento seçimi yapıldı

Yeni meclisin üyeleri de iki buçuk yıllık dönemler halinde görev yapacak.

Suriye, Aralık Esed rejiminin devrilmesinden bu yana, ülkenin ekonomik istikrar, refah ve barışa doğru ilerlemesini umduğu ilk parlamento seçimlerini gerçekleştirdi.

Parlamento seçimleri Esed'in devrilmesinden yaklaşık bir yıl sonra, Pazar günü gerçekleştirildi.

Güvenlik güçleri ülke çapında oy verme merkezlerinin etrafına konuşlandırıldı. Seçim kurulu üyeleri oy pusulalarını doldurmak üzere oy kabinlerine girdiler ve oy pusulaları daha sonra adayların, gazetecilerin ve Suriye barosundan gözlemcilerin önünde çıkarılıp sayılana kadar mühürlü bir kutuya konuldu.

Seçimde Suriye vatandaşları doğrudan oy kullanmadı.

Yeni Halk Meclisi, Esed dönemine kıyasla 40 sandalye daha az olmak üzere 210 sandalyeden oluşuyor.

Yeni meclisin üyeleri de iki buçuk yıllık dönemler halinde görev yapacak.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara meclise 70 üye atayacak, geri kalan 140 üye ise Şara tarafından atanan 11 kişilik Yüksek Komisyon tarafından denetlenen alt komiteler tarafından oylanacak.

Yetkililer, 14 yıl süren acımasız iç savaş nedeniyle milyonlarca insanın yerinden edilmesinin ardından “güvenilir nüfus sayımı verilerine” sahip olmadıkları için bu seçimin doğrudan bir oylama olmadığını ifade ediyor.

Yaklaşık 7.000 kişi oy kullanma hakkına sahipti ve bölgesel seçim merkezlerinde oylarını kullandılar, ancak Suveyda vilayetinde ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından kontrol edilen bölgelerde seçimler güvenlik gerekçe gösterilerek gerçekleştirilmedi.

Adayların seçime katılabilmeleri için belirli kriterleri karşılamaları da gerekiyor. Milletvekillerinin yaklaşık yüzde 70'inin akademisyen ya da uzman olması gerekirken, mevcut 140 sandalye için yarışanların yüzde 30'unun da kendi toplumlarının “önemli üyeleri” olması ve akademik derecelere sahip olması gerekiyor.

Yeni Halk Meclisi, ülke Esed sonrası siyasi geçiş sürecinde yeni bir seçim yasası ve anayasa kabul etmekle görevli olacak.

Başkent Şam'da 490 aday 10 sandalye için yarışırken, seçim kurulunda sadece 500 seçmen yer aldı.

Pazar akşamı açıklanan ilk sonuçlara göre bazı kadın ve azınlıklar da mecliste sandalye kazandı.

Şam'daki seçim kurulunun bir üyesi olan Lara Eezouki, yeni meclisin tüm mezhep ve grupları içerdiğine dikkat çekerek “Suriye tarihinde ilk kez sandığın gerçekten hüküm sürdüğünü ve sonuçların önceden belirlenmediğini” söyledi.

Şam seçim kurulu üyesi ve Halk Meclisi adayı avukat Rim Yajizi, Esed dönemindeki seçimlerle bugünkü seçimleri karşılaştırarak şunları söyledi: "Özgürlük faktöründen, seçim bildirgelerinden, izlediğimiz ve katıldığımız tartışmalardan bahsetmek yeterli. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştik."

Esed'in eski kalesi olan ve büyük bir Alevi topluluğuna ev sahipliği yapan Lazkiye'de üç Sünni aday meclise girdi.

Seçimler, Beşar ve babası Hafız Esed'in 50 yılı aşkın diktatörlüğünün ardından Suriye için "tarihi bir dönüm noktası" olarak nitelendiriliyor.

Suriyeliler bu yeni seçimin ve seçilen hükümetin gelecekte doğrudan seçimlerin önünü açacağını ve ülkeyi özgür bir geleceğe taşıyacağını ümit ediyor. Ayrıca yeni hükümetin daha fazla ekonomik istikrara vesile olacağını ve savaşın yıprattığı ekonomiyi canlandıracağını umuyorlar.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri