Trump Gazze planını açıklayacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın "Gazze barış planını" açıklaması bekleniyor.

İsrail basınında Perşembe günü yer alan haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump hafta sonuna kadar Gazze Şeridi için kapsamlı bir plan açıklamayı düşünüyor.

İbranice yayın yapan Israel Hayom gazetesinin Amerikalı ve İsrailli yetkililer ile Arap diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre söz konusu plan, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 18 aydır sürdürdüğü savaşı sona erdirmeyi amaçlıyor ve bölgede yeni siyasi ve güvenlik düzenlemelerini içeriyor.

Amerikalı yetkililer planın Beyaz Saray'ın doğrudan desteği ve İsrail'in kısmi iş birliğiyle geliştirildiğini ancak İsrail hükümetinin tüm taleplerini karşılamadığını söyledi.

Son şeklini alması halinde planın İsrail'e bir oldu-bitti olarak sunulması ve Başbakan Binyamin Netanyahu'yu aşırı sağcı koalisyon içinde siyasi çalkantılara yol açabilecek zor bir duruma sokması bekleniyor.

Teklifin Hamas liderlerine suikast düzenlenmeyeceğine dair güvence verilmesini ve Gazze'de kurulacak sivil yönetime katılımlarının sağlanmasını içerebileceği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer, askeri çıkmaz ve Gazze'deki insani kriz nedeniyle artan uluslararası eleştirilerden dolayı yönetimin planı ciddiye aldığını söyledi.

Öte yandan Axios, Trump'ın Perşembe günü İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ile Gazze ve İran'la nükleer müzakereleri görüşmek üzere Beyaz Saray'da özel bir görüşme yaptığını bildirdi. Görüşme her iki hükümet tarafından da resmi olarak açıklanmadı.

ABD'li haber kaynağı Axios ayrıca Dermer'in Çarşamba günü ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldiğini ve Washington'da Trump da dahil olmak üzere birçok görüşme gerçekleştirdiğini bildirdi.

"Trump Netanyahu'ya kızgın"

Beyaz Saray tarafından resmi bir açıklama yapılmadı ancak Trump'ın Netanyahu ile teması kestiği yönünde raporlar bulunuyor. Bunun sebebinin "İsrail'in ABD'ye yönelik kibirli ve manipülatif yaklaşımı olduğu" vurgulanıyor.

İsrail Ordu Radyosu ismi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli yetkilinin şu sözlerini aktardı:

"Dermer'in üst düzey Cumhuriyetçi yetkililerle Trump'ın ne yapması gerektiği konusunda her zamanki kibirli tavrıyla konuşması yardımcı olmadı.

Trump'a yakın kişiler ona Netanyahu'nun kendisini manipüle ettiğini söylediler ve Trump'ın naif ya da daha kötüsü manipüle edilen biri olarak görülmekten daha fazla nefret ettiği bir şey yoktur. Bu yüzden teması kesmeye karar verdi. Bu daha sonra değişebilir ama şu anki durum bu."

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri