Trump ile Zelenskiy arasında 'barış' görüşmesi

ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna'daki olası bir barışı görüşmek üzere bir araya geldi.

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Florida'da gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından Rusya ve Ukrayna arasında bir barış anlaşmasının yakın olduğuna dair iyimserliklerini ifade ettiler.

Zelenskiy ile Mar-a-Lago'daki malikanesinde görüştükten sonra gazetecilere konuşan Trump, Pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Moskova ve Kiev'in barış anlaşmasına “her zamankinden daha yakın” olduğunu söyledi.

Zelenskiy ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Trump, “Bu savaşı sona erdirme konusunda çok ilerleme kaydettik. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini göreceğiz, ama kesinlikle çok yakın.” dedi.

Zelenskiy, geçen hafta açıklanan 20 maddelik barış planının “yüzde 90 oranında kabul edildiğini” ve ABD-Ukrayna güvenlik garantilerinin “yüzde 100 kabul edildiğini” söyledi.

Zelenskiy, “Güvenlik garantilerinin kalıcı barışın sağlanmasında önemli bir kilometre taşı olduğu konusunda mutabık kaldık ve ekiplerimiz tüm yönleri üzerinde çalışmaya devam edecek” dedi.

Görüşmelerde Ukrayna toprakları konusunda gözle görülür bir ilerleme sağlanamadı.

Trump, Rusya tarafından ilhak edilen Donbass bölgesinin statüsü de dâhil olmak üzere "bir ya da iki çok zorlu meselenin çözülmeyi beklediğini" kabul etti.

Trump, tarafların bölgenin bazı kısımlarında bir “serbest ekonomik bölge” oluşturulması ve Kiev'in müzakere edilmiş bir barışın parçası olarak güçlerini geri çekmesi önerisi üzerinde anlaşmaya “daha yakın” olduklarını dile getirdi.

Zelenskiy toprak konusuna Ukrayna halkının karar vermesi gerektiği görüşünü yineledi ve barış planının farklı yönlerinin referandumlarla halka sunulabileceğini vurguladı.

Trump ve Zelenskiy görüşmelerinin ardından aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın da bulunduğu Avrupalı kilit liderlerle ortak bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri