Trump'ın "Barış Kurulu" ilk kez toplandı: Tüzükte Gazze ve Filistin ifadeleri geçmiyor

Trump toplantıda yaptığı açıklamada, Çin ve Rusya’nın da sürece dahil olabileceğini ifade etti.

ABD Başkanı Donald Trump, Washington’da düzenlenen “Barış Kurulu” oluşumunun ilk toplantısında, dokuz üye ülkenin Gazze’deki yardım ve yeniden inşa çalışmaları için toplam 7 milyar dolar taahhüt ettiğini açıkladı.

Trump, yapılacak harcamaların “bölgesel istikrar ve uyumlu bir gelecek için yatırım” olduğunu savundu.

Kazakistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Özbekistan ve Kuveyt bağışçı ülkeler arasında yer aldı.

Temsilcilerin açıklamalarına göre Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt’in her biri 1 milyar dolar katkı sözü verdi.

Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada ülkesinin açıklanan 7 milyar dolarlık destek paketine dahil olmadığını belirterek listede isimlerinin yer almasına itiraz etti.

Trump ayrıca ABD’nin Barış Kurulu'nun genel operasyonları için ilave 10 milyar dolar ayıracağını söyledi. Ancak bu kaynağın doğrudan Gazze için kullanıp kullanılmayacağı belli değil.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Gazze için 2 milyar dolar toplamayı planladığı, FIFA’nın ise bölgedeki spor projeleri için 75 milyon dolar kaynak oluşturacağı ifade edildi.

Japonya’nın da Güney Kore, Filipinler ve Singapur’un katılımıyla bir bağış konferansına ev sahipliği yapacağı duyuruldu.

Trump, Çin ve Rusya’nın da sürece dahil olabileceğini ifade etti.

Fonları Dünya Bankası yönetecek

Toplantıda konuşan Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga,

Ajay Banga, Gazze'deki projeler için ayrılacak paranın Dünya Bankası bünyesinde oluşturulan Gazze Yeniden İnşa ve Kalkınma Fonu'nda toplanacağını söyledi. Banga, Dünya Bankası’nın AAA kredi notu sayesinde özel sektör tahvilleri yoluyla ek kaynak oluşturabileceğini ve özel yatırımların riskini azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

Trump ise “Gazze’de savaşın bittiğini” ilan etti. Ancak Gazze Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte İsrail ateşi sonucu iki Filistinlinin daha hayatını kaybettiğini ve 10 Ekim ateşkesinden bu yana toplam can kaybının 611’e yükseldiğini açıkladı.

Uluslararası güç planı

Toplantıda Gazze için planlanan Uluslararası İstikrar Gücü’nün (ISF) yapısı da ele alındı.

ABD'li Tümgeneral Jasper Jeffers, Endonezya, Fas, Kazakistan, Kosova ve Arnavutluk’un güce asker sağlayacağını, Mısır ve Ürdün’ün ise bu birlikleri eğiteceğini açıkladı.

Planlamaya göre ISF beş bölüme ayrılacak ve ilk konuşlandırmanın Refah bölgesinde yapılması hedefleniyor.

Trump yönetimi ABD askerlerinin sahada bulunmayacağını yineledi.

Gazze’de geçiş yönetimi ve polis planı

Gazze’nin geçiş sürecini yönetmek üzere oluşturulan Ulusal Komite’nin başındaki Ali Şaas, bölgede insani ihtiyaçların son derece kritik olduğunu ve kamu düzeninin oldukça kırılgan söyledi.

Şaas, önceliklerinin 5 bin kişilik profesyonel sivil polis gücü kurulması, ekonominin canlandırılması, acil insani yardımın sürdürülmesi ve elektrik, su, sağlık ile eğitim gibi temel hizmetlerin yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

Silahsızlandırma sürecini denetlemekle görevlendirilen Nickolay Mladenov ise Gazze için Barış Kurulu Yüksek Temsilcilik Ofisi’nin kurulduğunu duyurdu. Mladenov, şu ana kadar 2 bin Filistinlinin yeni polis gücüne katılmak için başvurduğunu ve eğitimin Mısır’da verileceğini söyledi.

Uluslararası tepkiler

Barış Kurulu tüzüğünde “Gazze” veya “Filistin” ifadelerinin geçmemesi ve Trump yönetiminin iki devletli çözümü artık resmi politika hedefi olarak görmemesi Avrupa’dan eleştiri aldı.

İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi oluşuma katılmazken, bazı AB temsilcileri toplantıya yalnızca gözlemci olarak iştirak etti. Vatikan toplantıya katılmayı reddetti, Kanada’ya yapılan davet ise Trump tarafından geri çekildi.

Trump, kurulun ileride başka uluslararası krizlerle de ilgilenebileceğini savunarak Birleşmiş Milletler ile “yakın çalışacaklarını” söyledi.

Ancak Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Kaja Kallas, yapının BM’ye ve Gazze’ye açık atıf yapmamasını eleştirmişti.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri