Türkiye-AB Müzakelerinde Yeni Fasıl

AB ile üyelik müzakerelerinde 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslı bugün Brüksel'de açılacak.

Brüksel'de bugün AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakarelerinde "Mali Bütçe ve Hükümler" başlıklı ilgili 33'üncü fasıl açılacak. Yeni fasıl açılması, AB ile Türkiye arasındaki imzalanan mülteci anlaşmasının koşullarından biriydi. Ankara, Yunanistan'dan geri gönderilecek mültecileri kabul etmesi karşılığında üyelik müzakerelerinde yeni bir fasıl açılmasını talep etmişti.

Şimdiye kadar 15 fasıl açıldı

AB ile Türkiye arasında 2005 yılından beri devam eden AB'ye katılım müzakerelerinde 35 müzakere başlığından 15'i şimdiye kadar açılmış durumda. Bundan önce en son Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17. fasıl 14 Aralık 2015 tarihinde Lüksemburg AB Dönem Başkanlığında müzakereye açılmıştı. Bu fasılla ilgili görüşmeler de halen devam ediyor.

Bu fasıl, üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklara ilişkin kuralları kapsıyor. Bu alandaki müktesebat üyelikle birlikte doğrudan uygulanmaya başlamakta olup, söz konusu müktesebatın ulusal mevzuata aktarılması gerekiyor.

Vize muafiyeti

Mülteci anlaşmasında Türkiye'nin öne sürdüğü koşullardan biri de Türk vatandaşlarına AB'ye seyahatlerinde vize muafiyeti sağlanmasıydı. Brüksel'deki toplantıda vize muafiyeti konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor.

Ancak Ankara, AB'nin kriterlerinden biri olan Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişikliği yapmayınca vize muafiyeti planladığı gibi haziran ayında kaldırılmadı. Ankara'nın AB Komisyonu ile özel bir görüşme yapıp vize serbestisi konusunda bir yol haritası hazırlamayı istediği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri