"Türkiye'nin çevre konusunda Avrupa standartlarını yakalaması için 80 milyar euro gerekli"

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Avrupa Birliği (AB) standartlarına gelmesi için kişi başına en az 1000 euro harcaması gerektiğini ve bunun da 80 milyar euro civarında

Avrupa Birliği'nin deniz kirliliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla "deniz biyoçeşitliliğinin korunması"na ilişkin etkinlikleri kapsamında Muğla'nın Sarıgerme bölgesinde "Yeşil Mutabakat Kapsamında Dalyan Kanallarında ve Akyaka Azmağında Alternatif Temiz Enerjilerin Kullanımı Projesi"nin açılış toplantısı, projenin paydaşları Türkiye'nin AB Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar'ın katımıyla yapıldı.

Türkiye İklim Değişikliği Başmüzakerecisi de olan Birpınar toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Paris İklim Anlaşması'na taraf olduğunu anımsatarak, "karbon nötr" hedefini de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 130. yılını simgeleyen 2053 olarak belirlediğini ve bu hedefe de ulaşacağına inandığını söyledi.

Gelişmiş ülkelerin artık, doğayı da sömürerek zenginleşmeyi içeren "vahşi kalkınma modeli"ni terk etmeye başladığına işaret eden Birpınar, "Önümüzde yeşil kalkınma devrimi dediğimiz devrim var. Aslında kalkınmış ülkelerin de fark ettiği şu; havayı, suyu kirleterek kalkındık ama bu doğru değilmiş artık çevreyi koruyarak kalkınma modeli benimsemek gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Yeşil kalkınma devrimi için ülkelerin "hep birlikte çalışması gerektiğini" vurgulayan Birpınar, Türkiye'nin de "taşın altına elini koyup" Paris İklim Anlaşması'na taraf olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC Türkçe

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri