Ukrayna Enerji Bakanı Denys Shmyhal Cuma günü parlamentoda yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın yaklaşık 20 gün yetecek yakıt rezervi kaldığını söyledi. Shmyhal, Rusya'nın ülkenin enerji altyapısına yönelik saldırılarının ardından ülkedeki enerji durumunu "çok zor" olarak nitelendirdi.
Bu hafta başında göreve başlayan Shmyhal, en zorlu durumun başkent Kiev, Dnipropetrovsk, Harkiv ve Odesa bölgelerinde ve binlerce evin sıfırın altındaki sıcaklıklarda günlerdir elektrik ve ısıtma kaynağından mahrum şekilde yaşadığı cephe hattına yakın kasabalarda yaşandığını söyledi.
Shmyhal "Bazı şehir ve bölgelerde kış hazırlıkları başarısız oldu. Görevde bulunduğum son iki gün içinde birçok şeyin açıkça durduğunu gördüm. Ukrayna'da düşmanın saldırmadığı tek bir elektrik santrali kalmadı." dedi.
Daha önce başbakanlık ve savunma bakanlığı görevlerinde de bulunan Shmyhal, acil elektrik ithalatı talimatı verdi.
Öte yandan Çarşamba günü Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "kaybedilen zamanı telafi etmek ve devam eden Rus saldırılarının ardından kesintiye uğrayan güç kaynakları sorunlarını ele almak için enerji sektöründe olağanüstü hal ilan edeceğini" söyledi.
Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik yoğun saldırıları 2014 yılından bu yana devam ediyor.
2022 yılında başlatılan geniş çaplı işgal harekatına karşı ilk dönemde Ukrayna askeri başarılar kaydetmiş olsa da savaş uzadıkça Ukrayna için daha yıpratıcı bir hal almaya başladı.
Özellikle son aylarda Rus güçlerinin cephe hattında düzenli olarak ilerlediği, Ukrayna'nın ise yaşadığı ağır kayıpları telafi etmekte zorluk yaşadığı belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News