Yeni düzenleme: Sağlıkta şiddette cezalar iki katına çıkıyor

Meclisteki beş partinin ortak önergesiyle, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme kanun teklifine eklendi.

TBMM Genel Kurulunda, Mecliste grubu bulunan beş siyasi partinin ortak önergesiyle, sağlıkta şiddetin önlenmesine ilişkin düzenleme, Yükseköğretim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne eklendi.

Son verilere göre, Türkiye’de son bir buçuk yılda 20 bin sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Sağlık çalışanlarının hayatları boyunca şiddete maruz kalma oranı yüzde 73 dolaylarında olup, yüzde 82’si şiddete maruz kalma endişesi taşıyor. Bu durum ise, sağlık çalışanlarında stres, korku, kaygı, depresyon, tükenmişlik sendromu gibi hislerin ağır basmasına ve bunun da performanslarına yansımasına yol açıyor.

Eczacıları da kapsayacak

Yasa, yeni haliyle, pandemi sırasında kırılgan gruplar arasında yer alan ve şu ana kadar beşinin öldüğü, otuza yakınının da enfekte olduğu eczacıları da kapsayacak. Türkiye’de çalışanlarıyla birlikte yaklaşık yüz bin kadar eczane personeli bulunuyor ve eczaneler birinci basamak sağlık kuruluşu olarak kabul ediliyor.

Yeni yasal düzenlemeye göre; hakaret, tehdit, yaralama, görevi yaptırmamak için direnme suçlarında cezalar yarı yarıya artırılacak; sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine Türk Ceza Kanunu’nun 51’inci maddesi uyarınca verilen hapis cezası ertelenmeyecek. Ayrıca şiddetin gerçekleştiği sağlık kurum ve kuruluşlarında faile veya yakınına mağdurun verdiği hizmeti verebilecek başka personel olmaması halinde hizmet ilgili diğer personel tarafından verilecek.

Sağlıkta şiddet kapsamında, kasten yaralama, tehdit, hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme suçları yer alıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

MHP: Sosyal medyaya TC kimlik numarası ile kayıt olma zorunluluğu gelmeli
Sağlık Bakanlığı: Tıbbi maske nasıl kullanılır?
Sağlık Bakanı Koca: Temas içindekileri izole edemezsek virüsü kontrol altına alamayız

Haberler Haberleri