Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, düzenlediği basın toplantısında Afganistan güçlerinin Pakistan içinde “önemli askeri hedefleri” vurduğunu belirterek, İslamabad’ın saldırıları sürdürmesi halinde Kabil’in “kararlı şekilde karşılık vermeye devam edeceğini” söyledi.
Mücahid, son operasyonların Pakistan’a “açık bir mesaj vermek” amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, gece gerçekleştirilen misilleme saldırılarında 19 askeri karakol ve iki karargahın ele geçirildiğini ifade etti.
İslam Emirliği sözcüsü, çatışmalarda 55 Pakistan askerinin öldüğünü ve bazı askerlerin esir alındığını kaydetti. Açıklamaya göre Afgan güçleri operasyonlarda silah ve mühimmatın yanı sıra bir tank ve askeri nakliye aracı ele geçirdi. Mücahid, çatışmalarda 13 Afgan askerinin hayatını kaybettiğini, 22 askerin de yaralandığını belirtti.
Zebihullah Mücahid ayrıca Pakistan’a ait keşif uçaklarının Afgan hava sahasında uçmaya devam ettiğini savunarak, İslamabad’ı ülkenin egemenliğini ihlal etmekle suçladı. Mücahid, Afgan insansız hava araçlarının da Pakistan içindeki “belirli hedefleri” vurduğunu söyledi.
Gerilimin sorumlusunun Pakistan olduğunu ifade eden Mücahid, Afganistan’ın meşru müdafaa hakkını kullandığını ifade etti. Sınır kapılarının kapatılması ve Orta Asya ticaretinin aksaması nedeniyle Pakistan’ın ekonomik kayıplar yaşadığını da belirtti.
İslam Emirliği yönetiminin komşularıyla barışçıl ilişkiler istediğini belirten Mücahid, Hindistan ile ilişkilerin Pakistan’a karşı olmadığını ve Afganistan’ın herhangi bir ülkenin etkisi altında bulunmadığını söyledi.
Mücahid ayrıca, Afganistan’ın IŞİD’e karşı yürüttüğü operasyonların bölgesel güvenliğe katkı sağladığını savunurken, Pakistan’daki Tahrik-i Taliban Pakistan (TTP) konusunu İslamabad’ın iç meselesi olarak nitelendirdi.
Pakistan’ın son dönemde Afgan hava sahasını ihlal ederek yerleşim alanlarını bombaladığını ve Celalabad ile Paktika’da sivillerin hayatını kaybettiğini ifade eden Mücahid, bu saldırıların uluslararası normların ihlali olduğunu söyledi.
İslam Emirliği yönetiminin askeri karşılığı meşru müdafaa olarak gördüğünü belirten Mücahid, buna rağmen sorunun diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduklarını ifade ederek, saldırıların sürmesi halinde misilleme operasyonlarının devam edeceği uyarısında bulundu.
Kaynak: Mepa News