Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Slovakya Başbakanı Robert Fico ile Cumartesi günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecini ve ikili ilişkilerin geleceğini ele aldıklarını duyurdu.
Görüşmenin ardından sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Zelenskiy, iki ülke arasında güçlü ilişkilere ihtiyaç duyulduğunu ve her iki liderin de bu konuda ortak bir iradeye sahip olduğunu belirtti. Zelenskiy, "Slovakya’nın Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini duymak ve katılım konusundaki deneyimlerini paylaşmaya hazır olduklarını bilmek bizim için son derece önemliydi," ifadelerini kullandı.
Buzlar eriyor mu?
Bu görüşme, geçtiğimiz aylarda Druzhba boru hattı üzerinden yaşanan enerji krizi ve karşılıklı sert açıklamaların ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde bir yumuşama işareti olarak değerlendiriliyor. Geçtiğimiz dönemde enerji nakliyatındaki aksamalar nedeniyle Bratislava ve Kiev arasında tansiyon yükselmiş, ancak Nisan ayı sonunda sorunun çözülmesiyle 90 milyar euroluk AB yardım paketinin önü açılmıştı.
Liderler zirvesi yolda
Zelenskiy, görüşmede ayrıca Başbakan Fico ile yakın gelecekte gerçekleştirilmesi muhtemel bir ikili zirveyi de ele aldıklarını kaydetti. Görüşmenin yeri ve zamanına dair henüz resmi bir açıklama yapılmazken, Slovak tarafının daha önce görüşmenin bir AB ülkesinde yapılması yönündeki önerisi gündemdeki yerini koruyor.
Uzmanlar, Slovakya'nın Ukrayna'nın AB üyeliğine yönelik teknik desteğinin, Kiev'in önümüzdeki aylarda açılması beklenen müzakere fasılları için kritik bir önem taşıyabileceğine dikkat çekiyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar