AB bakanları Ukrayna için Patriot taahhüdünde bulunmaktan kaçınıyor

AB bakanları Ukrayna için Patriot taahhüdünde bulunmaktan kaçınıyor

Yetkililer, ulusal savunmanın ayrılmaz bir parçası oldukları için Patriot'lardan vazgeçmenin zor olduğunu söylüyorlar.

Avrupa Birliği bakanları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada Ukrayna'ya nasıl daha fazla hava savunma sistemi sağlayabileceklerini acilen gözden geçirdiklerini ancak Kiev'in en çok değer verdiği Patriot sistemleri için somut vaatlerde bulunmaktan kaçındıklarını belirttiler.

Kiev'in geçtiğimiz haftalarda daha fazla Patriot için bastırmaya başlamasından bu yana, Almanya ekstra batarya sözü veren tek AB ülkesi oldu.

Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İspanya ve İsveç gibi diğer Avrupa ülkeleri de Patriot sistemlerine sahip.

AB Dış Politika Şefi Josep Borrell, Kiev'e yardım etmek için daha fazlasını yapma ihtiyacını "herkesin anlamasını ve farkında olmasını sağlamaya" çalıştığını söyleyerek ek taahhütlerin olmamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

"Brüksel'de Patriot'larım yok, Patriot'lar başkentlerde. Kararları almak da onlara bağlı" dedi Borrell toplantı sonrasında.

Rusya'nın Ukrayna'nın enerji altyapısına ve şehirlerine yönelik hava saldırılarını arttırmasıyla birlikte AB hükümetleri Kiev'e daha fazla koruyucu sistem tedarik etme baskısı altında.

AB bakanları, ABD Temsilciler Meclisi'nin hafta sonunda 60 milyar dolarlık Ukrayna paketini onaylamasının kendilerinde rehavete yol açmaması gerektiğini söyledi.

Ancak Ukrayna'nın halihazırda kullandığı ve hızlı hareket eden balistik füzeleri vurma kabiliyetleri nedeniyle çok değer verdiği ABD yapımı Patriot'lara sahip ülkeler Pazartesi günü herhangi bir taahhütte bulunmadı.

Yetkililer, ulusal savunmanın ayrılmaz bir parçası oldukları için Patriot'lardan vazgeçmenin zor olduğunu söylüyorlar.

İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson, Stockholm'ün RBS 70 taşınabilir sistemi de dahil olmak üzere hava savunma silahları vermeyi çoktan kabul ettiğini söyledi.

İsveç'in Patriotları da verip vermeyeceği sorulduğunda ise şunları söyledi: "Bu ihtimali göz ardı etmiyorum ama şu anda mali katkının yanı sıra muhtemelen (daha fazla) RBS 70'e odaklanmış durumdayız çünkü bu Patriotlar üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletebilir."

Yunanistan, silah ve mühimmat göndermiş olmasına rağmen, esas olarak Türkiye ile yaşadığı gerginlikler nedeniyle Ukrayna'ya büyük ölçekli savunma sistemleri ya da jetler göndermeye uzun süredir direniyor.

Yunanistan'ın Ukrayna'ya S-300 karadan havaya füze sistemleri göndermeyi planlayıp planlamadığı sorulduğunda hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis Atina'da şunları söyledi "Ülkenin caydırıcı kabiliyetini ya da hava savunmasını en ufak şekilde bile tehlikeye atacak herhangi bir hareket söz konusu olmayacaktır."

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, Ukrayna'ya askeri yardım sağlayan Ramstein grubu olarak adlandırılan ülkelerin hafta sonunda bir araya geleceğini söyledi. Bu toplantı hükümetlerin taahhütlerini açıklamaları için bir fırsat daha sunacak.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum