ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Çin Rusya'ya silah vermeyeceği sözünü yineledi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Çin Rusya'ya silah vermeyeceği sözünü yineledi

ABD Dışişleri Bakanı Blinken "Diğer ülkeler gibi biz de Çin'den Rusya'ya Ukrayna'da kullanılmak üzere silah yardımı sağlamadığına ve bunları vermeyeceğine dair güvence aldık." dedi.

(Fotoğraf: Twitter / Antony Blinken)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin’deki temasları sırasında Çin’in, Ukrayna’daki savaşı için Rusya’ya silah göndermeme sözünü yinelediğini duyurdu.

Çin’de iki gün süren temaslarının ardından basının sorularını yanıtlayan Blinken, “Diğer ülkeler gibi biz de Çin'den Rusya'ya Ukrayna'da kullanılmak üzere silah yardımı sağlamadığına ve bunları vermeyeceğine dair güvence aldık.“ dedi.

ABD’nin elinde bununla çelişen herhangi bir kanıt olmadığını kaydeden Blinken, “Ancak bizi endişelendirmeye devam eden konu, Çinli şirketlerin Rusya'ya Ukrayna'daki saldırganlığını sürdürmek için kullanabilecekleri teknoloji tedarik etme olasılığı. Bu yüzden Çin hükümetinden bu konuda çok dikkatli olmasını istedik." dedi.

Çinli liderin ikili ilişkileri "istikrarlı bir hale getirme" ihtiyacını hissettiklerini gözlemlediğini kaydeden Blinken, bunun birlikte derin ikili anlaşmazlıklar konusunda Çinli yetkililerin tavrının "net" olduğunu söyledi.

Blinken, “Her toplantıda, farklılıkları sorumlu bir şekilde ele almanın ve rekabetin çatışmaya dönüşmemesini sağlamanın en iyi yolunun doğrudan temas ve en üst düzeyde sürekli iletişim olduğunda ısrar ettim. Aynı şeyi Çinli meslektaşlarımdan da duydum. İlişkilerimizi istikrara kavuşturma gereği konusunda hemfikiriz." dedi.

ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğini teyit eden Blinken, bununla birlikte, Washington’un diğer ülkeler gibi 2016 yılından bu yana bazı tahriklerinden derin edişe duyduğunu bildirdi.

Bu arada Pekin’e iki günlük bir ziyaret düzenleyen Blinken, temaslarını sonrasında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Görüşmenin başında Şi, ABD'ye ikili ilişkiler daha olumlu katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Şi: Dünya, Çin ve ABD'nin kalkınmasına ve ortak refahına yetecek kadar büyük

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dünyanın Çin ile ABD arasında istikrarlı ilişkilere ihtiyacı olduğunu, hiçbir tarafın diğerini kendi iradesine göre biçimlendirmemesi, diğerini meşru kalkınma hakkından mahrum etmemesi gerektiğini vurgulayan Şi, "Dünya, Çin ve ABD'nin kalkınmasına ve ortak refahına yetecek kadar büyük." dedi.

Şi, uluslararası toplumun Çin-ABD ilişkilerinin mevcut halinden endişeli olduğunu, iki ülke arasında çatışma veya cepheleşmede taraf olmayı değil, iki ülkenin barış içinde yaşamasını ve dostane işbirliğini istediğini vurguladı.

Büyük güç rekabetinin zamanın eğilimini yansıtmadığını, bunun ne ABD'nin kendi sorunlarını çözmesine ne de dünyanın karşı karşıya olduğu problemlere çare olacağını ifade eden Şi, insanlığın geleceği ve kaderinin Çin ve ABD'nin değişen dünyada ve zamanda iyi geçinmenin doğru yolunu bulmasına bağlı olduğunu savundu.

Şi, "İki ülkenin ortak çıkarlarına değer verilmelidir. Çin veya ABD'nin başarısı, diğerine tehdit değil, onun için fırsattır." ifadesini kullandı.

Blinken'in, ABD'nin, Biden'ın "ABD'nin yeni bir soğuk savaş istemediği", "Çin'in sistemini değiştirme arayışında olmadığı", "ittifaklarının Çin'e karşı olmadığı" ve "Çin ile çatışma arayışında olmadığı" taahhütlerine bağlı olduğunu vurguladığı belirtilen açıklamada, yüksek düzeyli temaslar ile iletişim kanallarının açık tutulmasını, farklılıkların sorumluluk içinde yönetilmesini, diyalog, etkileşim ve işbirliği istediği kaydedildi.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.