ABD donanmasına ait dört gemi Gazze'ye yardım limanı inşa etmek üzere yola çıktı

ABD donanmasına ait dört gemi Gazze'ye yardım limanı inşa etmek üzere yola çıktı

"İskeleyi demirlemek için kiminle çalıştığımızın ayrıntılarına girmeyeceğim ama bazı yardımlar alacağız" diyen Hinson, güvenlik önlemleri hakkında konuşmayı da reddetti.

ABD ordusuna ait dört gemi Salı günü, acil ihtiyaç duyulan yardımların ulaştırılması için Gazze sahilinde geçici bir liman inşa etmek üzere ihtiyaç duyacakları ekipman ve yaklaşık 100 askeri alarak Virginia'daki bir üsten ayrıldı.

Gemiyi, İsrail'in karadan yardım sevkiyatını engellemesi nedeniyle ABD'nin Gazze'ye yardımı artırma çabalarının bir parçası olan liman görevi için Doğu Akdeniz'e yaklaşık 30 günlük bir yolculuk yapacak olan üç küçük gemi takip ediyor.

ABD Ordusu'ndan Tuğgeneral Brad Hinson gazetecilere yaptığı açıklamada, yardımların büyük gemilerden küçük gemilere aktarılması için bir açık deniz platformu ve karaya çıkarılması için bir iskeleden oluşacak yeni tesisin "60 gün içinde" faaliyete geçmesinin beklendiğini söyledi.

"Tam olarak göreve hazır hale geldiğimizde, her gün karaya iki milyon öğün yemek ya da iki milyon şişe su çıkarabileceğiz" dedi.

ABD'li yetkililer bu çalışmanın Gazze'de "karaya ayak basmayı" içermeyeceğini, ancak Amerikan birliklerinin kıyıya demirlemesi gereken iskeleyi inşa ederken kuşatma altındaki kıyı bölgesine yaklaşacaklarını söylediler.

Gazze'deki insani kriz

"İskeleyi demirlemek için kiminle çalıştığımızın ayrıntılarına girmeyeceğim ama bazı yardımlar alacağız" diyen Hinson, güvenlik önlemleri hakkında konuşmayı da reddetti.

Operasyona 7. Ulaştırma Taburu'ndan toplam 500 kadar askerin katılacağını belirten Hinson, taburu "Ordumuzun önde gelen su taşıtı birliği" olarak tanımladı.

"Zorlu ortamlarda su üzerinden idame desteği sağlayabiliyorlar. Bunu yapmak üzere eğitildiler ve bu kabiliyeti sağlamaya hazır olmak için birçok tatbikata katıldılar."

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nin tüm bölgelerini hedef alan saldırılarında şu ana dek yarısından fazlası kadın ve çocuklardan oluşan 31.184 Filistinli hayatını kaybetti.

Beş aydır süren savaşta Gazze'ye kamyonlarla taşınan yardım miktarı İsrail’in engellemeleri nedeniyle sürekli olarak azaldı ve Gazzeliler gıda, su ve ilaç sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

ABD bir yandan Gazze'ye insani yardım sağlarken diğer yandan İsrail'e askeri destek verdiği için eleştiriliyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında kullandığı bombaları ABD'den tedarik ettiği biliniyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.