ABD Gazze'de ateşkes çağrısı yapan BM kararını veto etti

ABD Gazze'de ateşkes çağrısı yapan BM kararını veto etti

ABD, Gazze'de acil insania teşkes ilan edilmesi çağrısı yapan BM kararını veto etti.

ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) sunduğu Gazze'de derhal insani ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarıyı veto etti.

ABD’nin bu veto kararıyla müttefiki İsrail’e kalkan olurken, vetonun Washington'u diplomatik olarak izole ettiği yorumları yapılıyor.

13 Güvenlik Konseyi üyesi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sunulan karar tasarısı lehinde oy kullanırken İngiltere çekimser kaldı. Oylama, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Çarşamba günü nadir başvurulan bir adım atarak 15 üyeli konseyi iki aydır süren savaştan kaynaklanan küresel tehdit konusunda resmen uyarmasının ardından geldi.

BM Genel Sekreteri, BM Şartı’nın 15’inci bölümünde yer alan 99’uncu maddenin kendisine verdiği yetkiyi ilk kez kullanarak, Konsey’i uluslararası barışa ve güvenliğe bir tehdit olarak değerlendirdiği savaşla ilgili resmen uyarmış, üyelerini tam kapsamlı bir ateşkes ilan edilmesi için birleşmeye ve harekete geçmeye çağırmıştı.

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood oylama öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu izolasyonla ilgili bir mesele değil. Bu, bu çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek ve Gazze'ye daha fazla insani yardımın gitmesine yardımcı olmak için en iyi olduğunu düşündüğümüz şeyle ilgili bir mesele" dedi

Robert Wood, "Parmağımızı şıklatır şıklatmaz çatışmayı durduramayız. Bu çok ama çok zor bir durum" dedi.

Wood, Güvenlik Konseyi’nde yapılan tartışmalarla sahada yaşanan gerçekler arasında kopukluklar olduğunu savunarak, Konsey’in “Hamas'ın cinsel şiddet eylemlerini ve yaptığı tüm kötülükleri, 7 Ekim terör saldırılarını kınamadığını” belirtti. Amerikalı temsilci, “Konsey’in bu başarısızlığını ciddi bir ahlaki sorun” olarak değerlendirdi.

İsrail'in bugün tek taraflı olarak silahlarını bırakması halinde Hamas'ın rehineleri elinde tutmaya devam edeceğini belirten Wood, “Ateşkes ilanı bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir. Bu nedenle ABD, hem İsrail'in hem de Filistin'in barış ve güvenlik içinde yaşayabileceği kalıcı bir barışı güçlü bir şekilde desteklese de acil ateşkes kararını desteklemiyor” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.