ABD-Hindistan ittifakının hedefi Çin mi?

ABD-Hindistan ittifakının hedefi Çin mi?

ABD ile Hindistan'ın birçok alanda anlaşma sağlayarak Çin'e karşı koymayı hedeflediği bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile savunma ve ticaret anlaşmaları imzalayacağı belirtiliyor.

Reuters'ın üst düzey Biden yönetimi yetkililerine dayandırdığı habere göre, ABD ile Hindistan yarı iletken, değerli mineraller, teknoloji, uzay ve savunma iş birliği gibi alanlarda geniş kapsamlı anlaşmalar imzalayacak.

Yapılacak anlaşmalarla birlikte Çin'e olan bağımlılığın azaltılması amacıyla tedarik zincirlerini çeşitlendirmenin hedeflendiği belirtildi. Haberde, ABD'nin ayrıca Hindistan ve Avustralya gibi ülkelerle savunma bağlarını güçlendirerek Hint-Pasifik bölgesinde Çin'in yükselen etkisini bastırma arayışında olduğu ifade edildi.

Anlaşma içeriğinde neler var?

İki liderin, ABD merkezli General Electric Co (GE.N) şirketinin Hindistan ordusuna ait askeri uçaklar için jet motoru üretmesine dair bir anlaşma imzalaması bekleniyor.

Hint-Pasifik'te görev icra eden ABD donanmasına ait gemilerin de iki ülke arasında varılan denizcilik anlaşması kapsamında tamir ve onarım işlerini Hindistan tersanelerinde yaptırması beklenecek.

Biden ve Modi'nin ayrıca Hindistan'ın ABD üretimi MQ-9B Sea Guardian insansız hava uçağının satın alma planına dair açıklama yapacağını söyleyen Amerikan yetkililer "Artık gerçekten 'yeni nesil' savunma ortaklığına imza atmış bulunuyoruz." dedi.

Söz konusu anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatacağı düşünülüyor. Çin'in küresel nüfuz girişimlerine karşı koymak isteyen ABD, bu kapsamda Hindistan ile güçlü ilişkilere sahip olmak istiyor.

Hindistan'ı kritik ortak olarak tanımlayan ABD, Çin'e karşı Hindistan'ın stratejik bir denge unsuru olarak konumlanması arayışında.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.