ABD ile Kabil hükümeti arasında ipler geriliyor: "Muhatap almayacağız"

ABD ile Kabil hükümeti arasında ipler geriliyor: "Muhatap almayacağız"

ABD, üst düzey bir Kabil hükümeti yetkilisinin diplomatik görüşmelerde artık muhatap alınmayacağını ifade etti.

ABD, üst düzey bir Kabil hükümeti yetkilisinin diplomatik görüşmelerde artık muhatap alınmayacağını ifade etti.

ABD'li diplomatlar Kabil hükümeti lideri Eşref Gani'ye, ABD'nin bundan sonra ulusal güvenlik danışmanı Hamdullah Muhib ile görüşmeyeceğini iletti.

Söz konusu kararın, ABD ile Kabil hükümeti arasındaki ilişkileri daha da gerginleştireceği tahmin ediliyor. İki ortak arasında ilişkiler, ABD ile Taliban arasında doğrudan ateşkes görüşmelerinin başlaması ve Kabil hükümetinin bu görüşmelere dahil edilmemesinin ardından gerilmişti. Halihazırda barış görüşmeleri, yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesi ve ülke topraklarının diğer ülkelere karşı kullanılmaması meselesi üzerinde devam ediyor.

Kabil hükümetinin Ulusal Güvenlik Danışmanı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ı eleştirmişti. Muhib, Taliban ile görüşmeler yürüten Halilzad'ı bu görüşmelerle Kabil hükümetinin meşruiyetine gölge düşürmek ve ABD'nin Afganistan valisi gibi hareket etmekle suçlamıştı.

Bu açıklamaların ardından ABD yetkilileri Eşref Gani'yi telefonla arayarak Muhib'in artık Washington'da kabul edilmeyeceğini ve Muhib ile hiçbir ABD'li yetkilinin görüşmeyeceğini aktardı.

Taliban ile ABD arasında barış görüşmeleri sürerken soru işaretleri Kabil hükümeti çevresinde yoğunlaşıyor. ABD ile ilişkileri gerilen Kabil hükümeti, ABD'nin askerlerini ülkeden çekme kararına endişeyle yaklaşıyor. Daha önce birçok kere Kabil hükümetinin önde gelen isimleri, ABD'nin ülkeden çekilmesi halinde Kabil hükümetinin çöküşün eşiğine geleceğini ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.