ABD Rusya'nın Akdeniz'deki yayılma siyasetine nasıl karşılık verecek?

ABD Rusya'nın Akdeniz'deki yayılma siyasetine nasıl karşılık verecek?

Rusya'nın Libya'nın limanlarına erişerek Akdeniz'de nüfuzunu artırmayı planladığı ifade ediliyor.

Rusya'nın Akdeniz'de donanma varlığını genişletme arayışında olduğu belirtiliyor.

Wall Street Journal'in haberine göre, ABD ile Afrika'da daha kapsamlı nüfuz elde etme konusunda rekabet halinde olan Rusya, Akdeniz'de donanma varlığını genişletmek amacıyla buraya savaş gemileriyle erişim sağlayabileceği güvenli bir liman arıyor.

Habere göre, Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov geçtiğimiz günlerde Libya'ya yaptığı ziyarette ülkenin doğusuna hakim olan Halife Hafter ile Moskova yönetiminin Akdeniz'deki planları hakkında görüştü.

Yevkurov bu görüşmede Hafter'e Rusya'nın Bingazi veya Tobruk'taki limanlara erişim talebini dile getirdi. Söz konusu bölgeler Avrupa anakarasına yaklaşık 500 kilometre mesafede bulunuyor. Bu da Rusya'nın NATO'nun arka bahçesinde, Afrika'ya yakın bir konumda varlığını genişletme hedefinde olduğunu gösteriyor.

Her iki kentte bulunan limanların da Rusya'nın talebini karşılayacak türde bir altyapıya sahip olduğu belirtiliyor.

Rusya daha önce de Suriye'deki limanları üzerinden Akdeniz'de etkinlik kurma arayışı içerisine girmişti.

Kremlin bağlantılı Rus askeri özel güvenlik firmaları da Yevgeny Prigozhin'in ardından Wagner'e bağlı Afrika merkezli askeri birimlerin kontrolünü ele almak için harekete geçmiş durumda.

ABD'li yetkililer Rusya'ya karşılık vermek için Libya'ya gidecek

Öte yandan, ABD yönetimine bağlı diplomatik ve askeri heyetin, bu ayın sonunda Hafter'e kontrol ettiği bölgelerden Wagner'i çıkarması amacıyla baskı yapmak için Libya'yı ziyaret edeceği belirtiliyor. Heyet ayrıca Hafter'den askeri güçlerini rakiplerinin kontrolündeki güçlerle birleştirmesi talebinde bulunacak.

Libya'yı ziyaret edecek ABD heyeti içerisinde ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı Michael Langley ve ABD'nin Libya Özel Temsilcisi Richard Norland da yer alacak. ABD heyetinin Hafter'in yanı sıra Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile de görüşmesi bekleniyor.

ABD'li heyetin Libya ziyaretinin Rusya'nın bu bölgede nüfuzunu genişletme çabalarına karşılık verme amacı taşıdığı düşünülüyor.

Libya'nın doğusu Rusya'nın Afrika'ya erişimi için kritik bir geçiş noktası konumunda.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.